“Este foarte frumos aici. Mă simt ca acasă. Acesta este dormitorul meu! Sunt foarte încântată și fericită! Nu am fost niciodată așa fericită!” – ne-a spus cu lacrimi în ochi una dintre doamnele care, începând de astăzi, va locui într-o casă nouă căreia îi spune „acasă”. O casă nouă cu bucătărie, cu dormitoare care au numai două paturi și băi proprii, aranjate cu atenție până la cele mai mici detalii, cu tablouri, icoane, cu mobilier și electrocasnice noi.

Toate aceste condiții se găsesc la noul Complex de 3 Locuințe Protejate și Centru de Zi, din comuna Băbana, un proiect realizat de Consiliul Județean Argeș și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional 2014-2020, în valoare totală de peste 4.000.000 de lei, din care peste 1.400.000 lei contribuţie proprie.

Beneficiarii noilor servicii sociale sunt 30 de persoane adulte cu dizabilități, dintre care:

  • 24 de persoane adulte cu dizabilități, dezinstituționalizate din cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Pitești, rezidente ale locuințelor protejate;
  • 6 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate din comuna Băbana și din localitățile limitrofe, care sunt în grija familiei sau trăiesc independent și care vor beneficia, alături de beneficiarii locuințelor protejate, de serviciile centrului de zi.

„Mă bucur să fiu alături de profesioniștii din acest domeniu, de reprezentanți ai autorităților locale, de domnul președinte al Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și de distinșii parlamentari prezenți, care înțeleg importanța acestui pilon social în ceea ce privesc investițiile de la nivelul consiliului și, bineînțeles, și finanțările trebuie să susțină un astfel de demers. Eu îmi dau seama că ceea ce facem la nivel central, sumele pe care le disponibilizăm pentru investiții sau reglementările pe care încercăm să le îmbunătățim, contribuie și ele într-o mare măsură, însă cea mai mare implicare și dovadă de implicare este a autorităților locale, inclusiv a domnului primar care a pus la dispoziție acest teren, a Consiliului Județean care a implicat și angrenat toți factorii locali în acest demers, astfel încât să avem un proiect de succes. Suntem în plin proces de dezinstituționalizare a persoanelor din centrele mari și cred că proiectul de față este un reper pentru dialogurile pe care le vom avea cu Comisia Europeană în acest sens. Faptul că acest proiect este situat în comunitate, nu este situat periferic, nu are o segregare geografică sau socială ci, din contră, are toți vectorii care pot contribui la viața independentă a acestor persoane, pentru mine este un exemplu de succes” – Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

„Aici este rezultatul muncii unor oameni care au visat la o realizare de tipul acesta. În anul 2018, în vechea structură a Consiliului Județean Argeș, împreună cu distinșii colegi județeni, indiferent de culoarea politică, am înțeles că trebuie să ne aducem mica noastră contribuţie la mai binele celor care sunt în suferință. Eu le mulțumesc pe această cale pentru tot ceea ce s-a întâmplat la momentul respectiv și le mulțumesc și actualilor consilieri județeni care sunt alături de noi la acest eveniment. Aici este și munca depusă de acest colectiv al DGASPC Argeș, de toți oamenii aceștia care au înțeles că trebuie să-și aducă aportul la ceea ce spuneam înainte, grija aceasta față de oamenii care trăiesc câteodată o dramă pe care mai greu o înțelegem. Cu cât suntem mai aproape de ei, cu cât sufletele noastre vibrează alături de ei, cu atât cred că Dumnezeu ne dă și nouă o dorință mai mare de a fi alături de oamenii care trec prin suferință. Lumea aceasta pe care o construim împreună sperăm să fie o lume mai bună, pentru că numai așa ne demonstrăm menirea pentru funcțiile pe care le avem, efemere la un moment dat în viața noastră. Cred că lucrurile acestea trebuie să devină o permanență și o normalitate prin ceea ce trebuie să facem de aici încolo!” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

“Fără ideile celor din DGASPC Argeș, fără sprijinul Consiliului Județean Argeș și fără contribuția autorităților locale, a domnului primar Bebe Ivan, acest proiect nu se putea realiza. Proiectul de aici îmi place deosebit de mult, este adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități” – Petre Dinică, director al Direcției pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități.

„Noi, ADR Sud-Muntenia, îi ajutăm pe beneficiari în implementarea proiectelor. Vă felicit pentru realizare, este o bucurie că ați reușit să finalizați acest proiect, pentru că mai este doar un an de zile și se va încheia perioada de implementare a tuturor proiectelor pe POR 2014-2020. Vă vom susține în continuare! Rolul nostru este de îndrumare și de monitorizare a proiectelor” – Mariana Vișan, director Direcția Organism Intermediar POR ADR Sud-Muntenia.

“Vă mulțumesc pentru că astăzi ați dat importanță acestui eveniment pentru conștientizarea serviciilor publice pentru o calitate mai bună, aduse în mijlocul comunităților. Mai avem încă trei proiecte de acest gen în derulare, unul în Ciofrângeni și două în Tigveni. Intenționăm astfel să reușim dezinstituționalizarea a 94 de persoane cu dizabilități de la Centrul de Îngrijire prin Terapie Ocupațională (CITO) Tigveni” – Tatiana Eftime, director general DGASPC Argeș.

„Este un moment important nu numai datorită faptului că se finalizează un proiect, ci mai ales datorită faptului că acolo unde există voință politică, putință profesională, dar și sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, un alt partener deosebit al județului Argeș, putem avea astfel de exemple de succes precum este acesta de astăzi, de la Băbana, care arată că societatea românească poate avea grijă de cei cu nevoi speciale. Din păcate, această grijă se manifestă prin insule izolate, pentru că sunt puține locuri în România ca cel de aici. Și mi-aș dori să încercăm ca și pe următorul exercițiu financiar european, dar și pe următoarele proiecte ale administrației centrale și locale din România, să găsim resurse de multiplicare a unor astfel de exemple prin care să avem satisfacția că societatea românească chiar oferă servicii de calitate cetățenilor” – Simona Bucura Oprescu, deputat de Argeș.

“În ultimii doi ani, de când eu ocup funcția de vicepreședinte, am avut numeroase întâlniri, am petrecut multe ore pentru a găsi soluții, pentru acest proiect și pentru cele trei pe care le mai avem în implementare. Asta pentru că, în implementarea proiectelor apar mereu probleme legislative și financiare. Acum doi ani, când am venit, aici practic era într-o curte o singură clădire și mult noroi. Sunt plăcut impresionat de ceea ce văd acum. Mulțumesc și constructorului pentru că practic aici am creat un rai, un rai în care 24 de persoane își vor duce existența” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

„Rețeta succesului stă într-un singur cuvânt: echipa. Și aici am în vedere echipa trecută și actuală de la Consiliul Județean și echipa anterioară și cea actuală a DGASPC. Este un conglomerat de oameni implicați în acest proiect. Și dacă vrem să dăm înainte și în celelalte proiecte, pentru că ni se impune o descentralizare a serviciilor la nivelul DGASPC, este clar că trebuie să continuăm tot în această formulă de muncă în echipă” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Astăzi, alături de primii locatari ai acestor locuințe, au mai fost prezenți: Marius Cristian Puiu – administratorul public al județului, Nicolae Pavelescu – deputat de Argeș, Ciprian Neculăescu și Bogdan Minciunescu – subprefecții ai județului Argeș, Bebe Ivan – primarul comunei Băbana, consilieri județeni, conducerile DSP Argeș și A.J.P.I.S. Argeș.

Capacitatea celor 3 locuințe maxim protejate din cadrul CSPD Băbana este de 24 locuri (8 locuri/LMP x 3 = 24 locuri).

Capacitatea centrului de zi deține o infrastructură corespunzătoare unui număr de 30 beneficiari (persoane adulte cu dizabilități).

Activități și servicii în centru de zi

  • Informare şi consiliere socială.
  • Consiliere psihologică.
  • Abilitare şi reabilitare.
  • Deprinderi de viață independentă.
  • Dezvoltarea abilităţilor lucrative, pregătirea pentru angajarea în muncă şi sprijin pentru menţinerea locului de muncă.
  • Integrare şi participare socială şi civică.
  • Recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu.

În centrul de zi, activitățile se vor desfășura cu personal de specialitae: asistent social, psiholog, kinetoterapeut, terapeut ocupațional.

Activități și servicii în locuințele protejate (LP)

  • Informare şi consiliere socială/servicii de asistență socială.
  • Îngrijire și asistență.
  • Deprinderi de viață independentă.
  • În locuința protejată, activitățile se vor desfășura cu personal de îngrijire și asistență.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.