După ceva mai bine de un deceniu de la ultima activitate de acest fel, marți, 1 februarie 2022, a început un nou recensământ al populației și locuințelor din România.

Recensământul care debutează acum ar fi trebuit să fie organizat în urmă cu un an, la zece ani de la cel precedent, însă condițiile pandemice nu au permis organizarea sa.

Elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

• 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;
• recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
• autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;
• chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale, precum și în limba engleză.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

  • 1 februarie-13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;
  • 14 martie-15 mai 2022: Autorecenzare;
  • 16 mai-17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Conform OUG nr. 19/2020, persoanele care nu vor să participe sau nu lasă recenzorii să-şi facă treaba sunt pasibile de amenzi serioase. Astfel, constituie contravenţie „împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, dar şi „refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”. Cei care se fac vinovaţi de astfel de contravenţii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei.

Prelucrarea datelor se va finaliza în octombrie 2023. Până atunci vor fi publicate rezultatele provizorii (decembrie 2022). Publicarea rezultatelor definitive are loc în decembrie 2023.

Institutul Național de Statistică transmite, astfel, că informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr. 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Informații suplimentare se pot obține accesând site-ul: www.recensamantromania.ro.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.