În aproape 20 de ani de presă, nu am întâlnit o situaţie precum cea de vineri dimineaţă, de la Primăria Curtea de Argeş: o dezbatere publică referitoare la taxele şi impozitele locale pentru anul viitor la care să nu participe vreun cetăţean, reprezentant al firmelor din municipiu, al societăţii civile (sublimă, dar care lipseşte cu desăvârşire în oraşul nostru!!!), om de afaceri sau consilier local! Asta chiar dacă Primăria Curtea de Argeş şi-a făcut temele cu prisosinţă, a postat anunţul pe site, alături de anexele cu dările pentru anul viitor, ba l-a mai şi publicat într-un ziar local de două ori! În sală, pe lângă reprezentanţii administraţiei publice locale, am fost patru jurnalişti mari şi laţi: Gina Grigorescu şi Marius Dumitrescu (SUPER TV), Octavian Tiriachiu (Actualitatea Argeşeană) şi, cu voia dumneavoastră, subsemnatul, semnatarul acestor rânduri, reprezentând POLITIKIA.ro.

În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei Curtea de Argeş ne-au informat că taxele şi impozitele locale pentru anul 2022 pornesc de la nivelul celor din acest an, dar se indexează cu rata inflaţiei de 2,6%. Valorile au fost publicate în anexele de pe site, asupra cărora o să revenim în zilele următoare. S-au primit propuneri de completare la Registratura Primăriei şi pe adresa de e-mail: primariacurteadearges@yahoo.com şi urmează să se mai introducă taxe pentru câteva obiective. Este vorba despre închirierea cu ora a terenului multifuncţional de la poarta Stadionului Municipal şi a două săli aflate la parterul Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”. Conducerea acestei instituţii a venit cu propunerea de a fi închiriate cu 50 lei/ora. În ambele situaţii, decizia este la consilierii locali, cei care urmează să aprobe tarifele în una dintre şedinţele următoare.

Cum nu au fost întrebări suplimentare din partea reprezentanţilor presei amintiţi mai sus, iar scaunele goale au rămas tăcute (!), întâlnirea s-a încheiat în mai puţin de 10 minute. De aici se desprind două concluzii: ori angajaţii administraţiei publice locale şi-au făcut treaba exemplar, şi nu avem motive să credem că nu este aşa, dovadă anexele de pe site cu taxele şi impozitele locale pentru anul viitor, temeiul legal etc., etc., care au fost publicate şi la avizier, ori pe contribuabilii argeşeni îi doare undeva de ce impozite vor plăti în 2022! Iar ideea cu „întâlnirea a fost prost programată, la ora 10.00, pentru că nu puteau ajunge la ea decât asistaţii social şi şomerii” e fumată de mult. Din experienţa anilor trecuţi ştim că pensionarii sunt cei mai buni contribuabili şi, chiar dacă şi Primăria Municipală pune la dispoziţia plătitorilor de taxe şi impozite instrumente online precum Ghiseul.ro şi CityOn, aceştia vor lua cu asalt din primele zile ale noului an casieria instituţiei…

Mihai Cristian BOBI

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.