În anul 2023, la nivelul Serviciului Siguranță Rutieră din cadrul Poliției Locale Pitești, în urma aplicării prevederilor legale din Legea nr. 421/2002 cu modificările şi completările ulterioare privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţii administrativ-teritoriale, au fost identificate 440 de autovehicule pentru care au fost întocmite dosare, potrivit normelor metodologice.

​Dintre acestea, la această dată:

– 320 de autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de către proprietar/deținătorul legal, în urma afișării somațiilor;
– 7 autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public de către reprezentanții din cadrul Administrației Domeniului Public Pitești, la finalizarea procedurii de ridicare;
– 40 de autovehicule au fost aduse într-o stare corespunzătoare circulației pe drumurile publice;
– 60 de autovehicule sunt în anumite stadii de derulare a procedurilor legale, iar 13 sunt sub sechestru sau au proprietar decedat.

Pe lângă alte aspecte legale privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri ce aparțin statului, noile norme metodologice conținute de H.G. 152/2023 stabilesc și ce elemente sunt luate în calcul atunci când se constată că o mașină este fără stăpân sau abandonată.

Concret, aspectele avute în vedere atunci când se apreciază că un vehicul este fără stăpân sau abandonat sunt legate de starea fizică sau situația juridică a vehiculului, cum ar fi, printre altele:

– gradul de uzură ridicat al acestuia, de natură a-l face impropriu utilizării conform destinației;
– lipsa unor părți componente;
– ​radierea din circulație;
– lipsa asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;
– ​expirarea termenului inspecției tehnice periodice (ITP).

Vehicul fără stăpân este considerat cel fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori de înmatriculare în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

Vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.