Până pe 19 iunie 2023, locuitorii municipiului Curtea de Argeș pot trimite sugestii sau propuneri referitor la Regulamentul privind funcționarea și exploatarea stațiilor electrice de încărcare a autovehiculelor în municipiul Curtea de Argeș la sediul Primăriei – Biroul Registratură, sau în format electronic, pe e-mail-ul Primăriei Municipiului Curtea de Argeș: primariacurteadearges@yahoo.com.

Vă invităm să citiți mai jos ce prevede acest regulament:

REGULAMENT PRIVIND FUNCȚIONAREA ȘI EXPLOATAREA STAȚIILOR ELECTRICE DE ÎNCĂRCARE A AUTOVEHICULELOR ÎN MUNICIPIUL CURTEA DE ARGEȘ

Scopul regulamentului: Municipiul Curtea de Argeș stabilește modul de exploatare a stațiilor pentru reîncărcare a acumulatorilor autovehiculelor electrice.

Autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea de a realiza programe privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi promovând infrastructura pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Reîncărcarea acumulatorilor autovehiculelor electrice nu este considerate fumizare de energie (conform reglementarilor în vigoare) ci un serviciu pus la dispoziția posesorilor de autovehicule electrice.

Stațiile de alimentare a autovehiculelor electrice au fost puse la dispoziție pentru a încuraja protejarea mediului, activitate susținută de Municipiul Curtea de Argeș.

Punctele publice de reîncărcare a autovehiculelor electrice respectă specificațiile tehnice și cerințele de dotare prevăzute în Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, Standardul IEC 61851, precum și regulile privind siguranță și igiena muncii, prevenirea și stingerea incendiilor și protecția mediului, conform legislației în vigoare.

Municipiul Curtea de Argeș, prin instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, promovează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și facilitează achiziționarea și încărcarea autovehiculelor electrice aflate în tranzit în zona turistică.

Municipiul Curtea de Argeș pune la dispoziție cu titlu oneros serviciul de reîncărcare acumulatori pentru autovehicule electrice, cele 7 puncte de reîncărcare marcate corespunzător, prin culoarea verde, find amplasate astfel:

  1. Parcare Vlaicu Vodă.
  2. Parcare Biserica Domnească.
  3. Strada Negru Vodă – Parcare Școala Gimnazială „Carol I”.
  4. Parcare Strada Traian – intersecție strada Decebal.
  5. Sediul Primăriei.
  6. Bulevardul Basarabilor – intersecție cu strada Episcop Nichita.
  7. Parcare strada 1 Decembrie 1918.

Regulamentul privind utilizarea stațiilor de încărcare electrică cu plată a autovehiculelor în municipiul Curtea de Argeș are scopul de a promova utilizarea vehiculelor electrice și de a asigura un cadru adecvat și securizat pentru utilizatorii acestora. Prin urmare, următoarele reguli trebuie respectate de către toți utilizatorii stațiilor de încărcare electrice cu plată din Municipiul Curtea de Argeș.

1. Accesul la stații:

Stațiile de încărcare sunt disponibile pentru orice proprietar sau utilizator de vehicul electric, indiferent de marcă, model sau tip. Accesul la stațiile de încărcare este permis permanent.

2. Obligațiile beneficiarului:

a) Să respecte regulile de circulație rutieră.
b) Să parcheze regulamentar, încadrat în spațiul destinat alimentării electrice.
c) Să urmeze toți pașii procedurali prevăzuți de modul de încărcare specific fiecărui autovehicul electric.
d) Să acceseze instalația în conformitate cu specificațiile tehnice ce trebuie respectate pentru alimentarea electrică a autovehiculului.
e) Să utilizeze stația în condiții de siguranță, pentru evitarea accidentelor și a avarierii autovehiculului.
f) Pe timpul alimentării să monitorizeze autovehiculul în condiții de siguranță. După alimentare să așeze cablul în priză.

3. Obligațiile Municipiului Curtea de Argeș:

a) Asigură semnalizarea corespunzătoare și vizibilă a spațiului (marcajul realizat cu culoarea verde), în concordanță cu standardele europene și naționale în domeniu.
b) Pune la dispoziția cetățenilor stațiile de alimentare a autovehiculelor electrice, în vederea reîncărcării acumulatorilor autovehiculelor electrice, un serviciu cu titlu oneros.
c) Stația de reîncărcare să respecte Standardul IEC 61851 (Sistem de încărcare conductivă pentru vehicule electrice).
d) Orice defecțiune apărută la autovehicul în timpul alimentării sau după alimentare nu intră în responsabilitatea Municipiul Curtea de Argeș.

4. Taxe și tarife:

(1) Tariful de utilizare a stației de încărcare trebuie plătit înainte de a începe încărcarea vehiculului. Utilizatorii pot plăti tariful prin intermediul aplicației EVgo Green Motion. Tariful de utilizare a stației de încărcare poate fi schimbat în funcție de politica adoptată de proprietarul stației de încărcare.
(2) Proprietarul stației de încărcare percepe taxa de 1,5 lei/kwh pentru utilizarea stației de încărcare. Tariful pentru încărcare trebuie afișat în mod clar la stația de încărcare, iar utilizatorii trebuie să plătească acest tarif înainte de utilizarea stației.
(3) Plata pentru încărcare se realizează prin servicii de plată on-line-servicii de acces și facilitare a plăților folosind instrumente de plată electronică de tipul: card bancar înrolat în aplicația dedicată, SMS, voucher/credit încărcat în cont de utilizator aferent aplicației.
(4) Modul de plată Cont în aplicație presupune utilizarea aplicației dedicate care permite utilizatorilor să îi conecteze contul în aplicație cu stația de încărcare electrică.
(5) Pentru a plăti prin cont în aplicație, utilizatorul trebuie să se înscrie în aplicația EvGo Smart Charge. După aceea, utilizatorul poate selecta stația de încărcare pe care dorește să o folosească și să înceapă să încarce vehiculul.
(6) NOTĂ-lnstrucțiuni: Pentru a putea folosi aplicația este nevoie să vă creați un cont cu adresa de e-mail validă. Pasul următor este să adăugați un număr de telefon valid în setările contului dumneavoastră. Adresa de e-mail și numărul de telefon trebuie verificate folosind butoanele specifice fiecăruia pentru a putea folosi stațiile.
(7) Plata: Sunt două modalități prin care puteți plăti, cu cardul personal sau cu creditul asociat contului dumneavoastră. Puteți adăuga credit în cont prin SMS sau contactându-ne pe noi. Dacă folosiți cardul personal sau o încărcare rămâne neachitată, nu veți mai putea folosi această metodă de plată până la plata încărcării. Puteți reîncerca plata din „Meniu-Încărcări” căutând încărcarea specificată în dreptul căreia veți găsi un buton „Reîncearcă Plată”.
(8) Aplicația „EvGo Smart Charge” se instalează gratuit din magazinele virtuale App Store sau Google Play, iar contravaloarea încărcării se achită prin utilizarea cardului bancar înrolat în aplicație sau prin transmirea unui SMS.
(9). Modalitatea de plată prin Credit se creează în aplicație cont de utilizator, care se alimentează cu suma depusă de client în contul Evgo.

5. Utilizarea stațiilor de încărcare:

Înainte de conectarea vehiculului la stația de încărcare, utilizatorii trebuie să se asigure că vehiculul lor este compatibil cu stația de încărcare, să respecte instrucțiunile de utilizare afișate pe stația de încărcare și să se asigure că încărcarea poate fi realizată în condiții de siguranță.

6, Timpul de încărcare:

(1) Utilizatorii trebuie să își limiteze timpul de încărcare la maximul afișat la stația de încărcare (dacă există). Dacă utilizatorul depășește durata maximă de utilizare a stației de încărcare, se poate aplica o penalitate.
(2) După finalizarea încărcării, utilizatorii trebuie să deconecteze vehiculul și să elibereze stația de încărcare pentru alți utilizatori.

7. Asistența tehnică:

În cazul în care utilizatorii întâmpină probleme tehnice în timpul utilizării stației de încărcare, aceștia trebuie să raporteze problema operatorului stației de încărcare. Operatorul stației de încărcare va furniza asistența tehnică în timp util pentru a remedia problema.

8. Responsabilitatea utilizatorilor:

Utilizatorii sunt responsabili pentru orice daune aduse altor vehicule sau proprietăți în timpul utilizării stației de încărcare. Utilizatorii trebuie să se asigure că vehiculul lor este într-o stare sigură de funcționare în timpul încărcării și să își asume întreaga responsabilitate pentru orice daune sau accidente cauzate de utilizarea stației de încărcare. De asemenea, utilizatorii trebuie să se asigure că încărcarea vehiculului lor nu blochează accesul altor utilizatori la stația de încărcare sau la alte spații de parcare.

9. Responsabilitatea operatorului stației de încărcare:

Operatorul stației de încărcare nu își asumă nicio responsabilitate pentru daunele sau pierderile suferite de utilizatori în timpul utilizării stației de încărcare. Utilizatorii sunt responsabili pentru siguranța vehiculului lor și trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru daunele sau accidentele cauzate de utilizarea stației de încărcare.

10. Respectarea legislației:

Orice încălcare a legilor și regulamentelor aplicabile în timpul utilizării stațiilor de încărcare poate fi raportată autorităților competente. Utilizatorii trebuie sä respecte toate semnele de circulație și indicatoarele care afectează utilizarea stațiilor de încărcare și să parcheze vehiculele doar în locurile marcate special pentru aceasta.

11. Întreținerea și reparațiile:

Proprietarul stației de încărcare este responsabil pentru întreținerea și reparațiile stației. Utilizatorii trebuie să raporteze orice defecțiune sau problemă legată de stația de încărcare operatorului sau autorităților competente.

12. Resursele stațiilor de încărcare:

Utilizatorii trebuie să utilizeze energia electrică de la stațiile de încărcare doar în scopul încărcării vehiculului lor. Utilizarea resurselor stațiilor de încărcare pentru alte scopuri este interzisă.

13. Respectarea regulilor de mediu:

(1) Utilizatorii trebuie să respecte toate regulile de mediu aplicabile în timpul utiIizării stațiilor de încărcare. Orice poluare sau contaminare a mediului înconjurător trebuie evitată.
(2) Utilizatorii trebuie sã respecte mediul înconjurător și să nu lase gunoi sau alte deșeuri pe terenul stației de încărcare. De asemenea, utilizatorii trebuie să se asigure că nu perturbă mediul înconjurător în timpul utilizării stației de încărcare.

14. Penalități pentru încălcarea regulilor:

Încălcarea oricăreia dintre regulile de mai sus poate duce la aplicarea de penalități, care pot fi incluse în tariful de utilizare a stației de încărcare sau plătite suplimentar. Operatorul stației de încărcare poate refuza accesul la stația de încărcare utilizatorilor care au încălcat regulile de mai sus.

15. Concluzie:

Prin utilizarea stațiilor de încărcare electrice cu plată din municipiul Curtea de Argeș, utilizatorii acceptă și respectă toate regulile și condițiile prezentate în acest regulament. Proprietarul stației de încărcare își rezervă dreptul de a modifica regulamentul în orice moment, fără a fi nevoie de o notificare prealabilă a utilizatorilor.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.