Consiliul Național al PSD a votat, astăzi, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi. Oficial, social-democraţii au o serie de condiții-măsuri pe care vor să le introducă în viitorul program de guvernare. Neoficial, potrivit surselor HotNews.ro, PSD vrea să modifice Constituția de la o republică semi-prezidențială la o republică parlamentară. Reamintim că PSD și PNL au avut mai multe întâlniri de tatonare pentru formarea unui Guvern majoritar PNL-PSD-UDMR.

Sorin Grindeanu i-a transmis și un mesaj lui Florin Cîțu: nu va fi premier într-un guvern din care PSD va face parte. El i-a amintit liderului PNL că a fost demis printr-o moțiune de cenzură depusă de social-democrați. Grindeanu nu a exclus totuși ca viitorul prim-ministru să fie un liberal.

„Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea dlui Cîțu de a conduce un guvern. PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită de ceva vreme”, a declarat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD a explicat că pentru negocierile dintre PSD, PNL și UDMR se vor forma patru comisii, iar într-una dintre acestea se va discuta despre revizuirea Constituției.

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD vrea să modifice Constituția de la o republică semi-prezidențială la o republică parlamentară. În acest sens, social-democrații pledează pentru menținerea UDMR la guvernare, pentru că numai așa ar exista numărul necesar de voturi de modificare a Constituției. Reamintim că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a discutat despre modificarea Constituției care să prevadă schimbarea formei de guvernământ și trecerea de la republică semi-prezidențială la republica parlamentară, Sorin Grindeanu a spus: „Nu s-a discutat astăzi nicio secundă despre așa ceva. S-a discutat că România are nevoie de o reașezare din punct de vedere constituțional (…) E normal să avem o discuție să vedem dacă această Constituție mai corespunde exigențelor României de azi”.

Lista condițiilor PSD: creșterea numărului de ministere în Guvern de la 18, câte sunt în prezent, la 20; 10 ministere pentru PSD, printre care Finanțe, Sănătate, Muncă, Secretariatul General al Guvernului; modificarea Constituției de la republică semi-prezidenţială la republică parlamentară; testare extinsă și vaccinare; aducerea în prima linie a specialiștilor în sănătate; indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%; dublarea alocațiilor; creșterea salariului minim în două trepte de anul viitor; asigurarea subvenției la gicacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere avută în luna decembrie 2020; asigurarea – prin toate mjloacele – desfășurării cursurilor în regim fizic, testarea elevilor; descentralizarea reală a deciziilor privind închiderea școlilor – la nivel Consiliului de Administrație al Școlilor.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.