​​Cu o zi înainte de audierea în Parlament a miniștrilor propuși, premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, că renunță la mandat, după o ședința fulger a conducerii PNL. Decizia acestuia are loc în contextul în care liberalii nu au reușit să obțină sprijinul parlamentarilor pentru Guvernul minoritar propus de Nicolae Ciucă.

Totodată, Florin Cîțu a anunțat că s-a hotărât în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii vor începe negocieri „cu toate forțele democratice din Parlament” pentru formarea unei majorități. Practic, prin această decizie se redeschid negocierile cu PSD și USR, iar potrivit surselor HotNews.ro, PSD este cotat cu cele mai mari șanse de a intra la guvernare.

Reamintim că PSD le-a transmis liberalilor că sunt dispuși să intre la guvernare cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD le-ar fi spus liberalilor, la negocierile de la vila Lac, că își doresc șapte ministere printre care unul care să fie avizator (Finanțele).

Totodată, USR a transmis într-o primă reacție după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, că reiterează mesajul că „soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”.

De menționat este PNL este scindat între cei care susțin intrarea la guvernare a PSD și cei care doresc refacerea Coaliției cu USR. Liderii de organizații urmează sa fie consultați în ședința Biroului Național în legatura cu opțiunea coptării la guvernare a PSD sau USR. Potrivit surselor citate, balanța înclină pentru intrarea PSD la guvernare pentru că președintele Klaus Iohannis și apropiații acestuia cer acest lucru. Printre liderii PNL care doresc o guvernare cu PSD se află Emil Boc, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu și Daniel Buda.

De asemenea, sursele HotNews.ro susțin că Nicolae Ciucă va fi nominalizat a două oară pentru funcția de premier.