Sumele acordate de către Guvern pentru fermieri și alți beneficiari care au fost afectați de fenomenele climatice extreme din acest an s-au majorat.

Conform hotărârii 974/2022, publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a alocat bugetul de 6.000.000 lei în sprijinul familiilor şi persoanelor singure afectate în cursul acestui an de inundații, alunecări de teren, dar și de alte fenomene meteo severe, precum vânt puternic, grindină, viituri și altele.

Acestea se vor acorda celor păgubiți, indiferent de veniturile pe care le au. Ele pot varia de la 1.500 până la 10.000 lei, în funcție de unele criterii, astfel:

  • Familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25% pot primi suma de 2.500 de lei.
  • Dacă locuințele au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%, românii primesc câte 4.500 de lei.
  • La o proporție cuprinsă între 50%, inclusiv şi 75%, suma este de 7.000 de lei.
  • Cei ale căror locuințe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv pot primi câte 10.000 de lei.

Pe lângă aceste ajutoare se acordă un sprijin de 1.500 lei pentru bunurile deteriorate. Așadar, în cazul în care locuința a fost afectată în proporție de 60% și are și are bunuri deteriorate, se va acorda un ajutor total de 8.500 lei.

Dacă familia sau persoana singură deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă pentru un singur imobil. În cazul în care din cauza inundațiilor și altor fenomene meteorologice s-au înregistrat și pierderi de vieţi omeneşti, se dau 7.500 lei familiei, indiferent de numărul victimelor.

Atenție: Despăgubirile se acordă doar pentru locuințe!

Aurel Bălășoiu, deputat PSD de Argeș

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.