Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii nr. 184/21 iunie 2022 pentru stabilirea zilei de 24 iunie „Ziua Iei”.

Am deosebita satisfacție de a mă regăsi printre inițiatorii acestui demers legislativ, împreună cu alți membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare.

Recunoașterea la nivel mondial a valorii unice a cămășii cu altiță urmează să fie dezbătută la finalul acestui an, când dosarul depus de România și Republica Moldova care pledează pentru înscrierea iei în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii va fi evaluat și sperăm aprobat în cadrul celei de-a 17-a Sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

Ziua Universală a lei, care coincide cu Sânzienele, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internațional, ia românească, simbol național al culturii române, este omagiată în peste 50 de țări.

Frumusețea iei a inspirat operele mai multor pictori celebri, străini și români, dintre care îi amintim pe Hennry Matisse, Daniel Rosenthal, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață, Carol Popp de Szathmári, Theodor Aman, Gheorghe Tatărescu şi, mai ales, Nicolae Grigorescu.

Dănuţ Bica, senator PNL de Argeş

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.