Organizaţia PNL Curtea de Argeş a onorat ziua de 10 Mai, iar o delegaţie a acesteia s-a deplasat la Mănăstirea Argeşului, acolo unde a depus coroane de flori la mormintele regilor României. Dintre liberalii prezenţi azi la eveniment îi amintim pe liderul local interimar Cosmin Petrescu şi pe colegii domniei sale – Cristian Mitrofan, Mădălin Marinescu, Doru Georgescu, Liviu Nicolae, Maria-Cristina Avădani, Claudia Zafiu, Victor Suhan, Adelina Şorici şi Alexandru Ionescu. „Curtea de Argeș, oraș cu istorie, are privilegiul de a fi centrul Regalității, aici fiind înmormântați toți regii României!” – au postat pe pagina oficială de socializare liberalii din municipiu.

Vă prezentăm în continuare tripla semnificaţie a zilei de 10 Mai în istoria românilor:

  • Pe 10/22 mai 1866, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, viitorul Carol I (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germania – d. 10 octombrie 1914, Sinaia, Prahova, România) a intrat în București. Vestea sosirii sale fusese transmisă prin telegraf și a fost întâmpinat de circa 30.000 de oameni, dornici să cunoască noul conducător. La Băneasa i s-a înmânat cheia orașului. Cuplul regal a fost binecuvântat în aceeași zi în Dealul Mitropoliei de către Nifon, mitropolitul Ungrovlahiei, care l-a invitat să depună jurământul pe legile țării.

Colonelul Haralambie a citit formula de jurământ românesc comunicată prințului în traducere franțuzească: „Jur de a păzi legile României; de a menține drepturile sale și integritatea teritoriului”, după care prințul Carol, cu mâna dreaptă pe Evanghelie, a rostit în românește, cu voce fermă: „Jur!”.

Din acel moment a început domnia lui Carol I. Proclamat domnitor al României în ziua de 10/22 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în data de 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen al cărei nume se transformă, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regală de România.

  • În 1877, Adunarea Deputaților adoptă în ședința de la orele 15.00 primul act al României independente, Legea privind instituirea decorației „Steaua României”. Deoarece la data de 9 mai, Camera Deputaților și Senatul, în ședințe separate, au proclamat independența României, serbările aniversării zilei de 10 Mai vor cunoaște un entuziasm popular nemaiîntâlnit până în 1906, când s-au împlinit 40 de ani de domnie.
  • Ceremonia de încoronare a Regelui Carol I a avut loc în data de 10 mai 1881, denumită de atunci Ziua Regelui în România. În ziua de 14 martie 1881, Parlamentul României a proclamat „înălțarea Principatelor Române la gradul de Regat și a hotărât ziua de 10 mai, care era Ziua Independenței, să fie cea în care să se facă Încoronarea”.

În ziua de 10 mai s-a organizat ceremonialul de încoronare după modelul folosit la încoronarea Regelui Belgiei. Coroana reginei a fost făcută din aur și cea a regelui din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna. Cele două coroane au fost duse de membrii guvernului în ziua de 9 mai 1881 la Catedrala Patriarhală din București pentru binecuvântare.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.