Președintele a.i. al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a primit-o, marți, 14 februarie a.c., pe E.S. Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, într-o vizită de prezentare.

Înaltul demnitar român a felicitat-o pe Kathleen Ann Kavalec pentru preluarea mandatului de ambasador în România, subliniind faptul că numirea unui ambasador plin de către SUA la București reprezintă un semnal bun pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

Alina-Ștefania Gorghiu a evidențiat importanța strategică a României ca principal furnizor de securitate pe flancul estic al NATO, precum și ca pilon de stabilitate regională, mai ales pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul dialogului, președintele a.i. al Senatului a solicitat sprijinul Congresului American privind includerea României în Programul Visa Waiver, amintind că acest obiectiv reprezintă o prioritate pe agenda bilaterală, având o importanță deosebită pentru cetățenii români. În acest sens, a pledat și pentru necesitatea continuării și intensificării cooperării Ambasadei SUA la București cu Guvernul României în eforturile comune de a reduce rata de refuz a vizelor, mai ales în contextul inițiativei campaniei publice de informare a românilor cu privire la procedurile de obținere a acestora.

Președintele a.i. al Senatului a salutat cooperarea româno-americană în domeniul energetic, menționând importanța tehnologiilor noi pentru asigurarea securității și independenței energetice a României. Totodată, a fost evidențiată necesitatea unui cadru fiscal stabil care să faciliteze investițiile străine directe în România.

Înaltul demnitar român a subliniat importanța continuării sprijinului oferit Republicii Moldova atât din punct de vedere politic, dar și economic și energetic, pentru a depăși cu bine situația creată de conflictul din Ucraina și a menține parcursul proeuropean, în timp ce înaltul demnitar american a felicitat statul român pentru modul exemplar în care a primit refugiații ucraineni.

Discuțiile au relevat și importanța egalității de gen la nivelul decizional politic, precum și necesitatea adoptării de măsuri pentru a spori gradul de participare al femeilor la exercițiul politic. În acest sens, discuțiile au vizat stadiul inițiativei legislative privind introducerea unei cote minime de reprezentare a femeilor și bărbaților în Parlament.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.