Am întâlnit astăzi femei deștepte și conștiente de plus-valoarea pe care o aduc în societate prin ceea ce fac. Sunt femei care activează într-un domeniu special – știința datelor – care își pune amprenta pe fiecare aspect al vieții fiecăruia dintre noi. Avem nevoie de cât mai mulți specialiști români și de cât mai multe femei care să fie pregătite pentru meseriile viitorului!

Am participat în calitate de speaker la Conferința „Women in Data Science” (WiDS) Romania, care a reunit profesioniști din domeniul științei datelor din țară și de peste hotare, precum și reprezentanți ai administrației publice. Tema conferinței a fost „Viitorul Inteligenței Artificiale. Oportunități și Provocări”, una dintre cele mai importante dezbateri vizând modul în care inteligența artificială poate veni cu soluții adecvate în administrație publică, piața muncii și asistență socială.

La Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lucrăm pentru a avea soluții și date integrate pentru piața muncii, prestații sociale și formare profesională. Mă preocupă digitalizarea și digitizarea, fără a pierde însă din vedere că este importantă componenta umană.

Deși tehnologiile de Inteligență Artificială au potențialul de a automatiza anumite sarcini și de a îmbunătăți eficiența operațiunilor, ele nu pot înlocui pe deplin expertiza, raționamentul și interacțiunea umană. De aceea pentru mine este important și să reușim să aducem în sistemul public profesioniști pentru a crește gradul de competență. Reglementarea meseriilor viitorului este un obiectiv important, iar una dintre aceste meserii este cea de profesionist în domeniul științei datelor pe care îmi doresc să o includem în Clasificarea Ocupațiilor din România.

Totodată, trebuie făcute eforturi pentru a crește numărul femeilor care lucrează în domeniul tehnologiei informațiilor.

Notă: Organizată pentru prima dată în 2015 de Universitatea Stanford din SUA, Conferinţa „Women in Data Sccience” este acum o conferinţă globală, cu peste 150 de evenimente regionale organizate găzduite de ambasadorii WiDS din întreaga lume. În România, ambasadorul WiDS este doamna Mariana Ungureanu. Reprezentarea femeilor la nivel mondial în ştiinţa de date este încă destul de redusă, de sub 30%.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.