Am avut o discuție bună cu Carlo Nordio, ministrul de Justiție al Italiei, în marja celei de-a zecea sesiuni a Conferinței Statelor Părți la Convenția ONU împotriva Corupției în Atlanta-SUA.

Combaterea corupției este o prioritate și pentru România, și pentru Italia! Iar Convenția ONU împotriva Corupției este unul dintre cele mai valoroase instrumente internaționale în acest sens.

Avem o cooperare judiciară dinamică cu statul italian. Mai ales când vine vorba de executarea Mandatului European de Arestare. Autoritățile italiene au predat, în acest an, 97 de cetățeni români care au încercat să se sustragă justiției naționale.

Am vorbit cu ministrul italian și despre metode alternative de soluționare a conflictelor pentru a putea degreva instanțele. Inclusiv despre mediere. În România depunem eforturi consistente pentru reactivarea profesiei de mediator. Legislația italiană din domeniul medierii este un reper de excelență la nivel european. Am stabilit să realizăm un schimb de bune practici pe această temă.

Vom continua discuțiile pentru dezvoltarea cooperării judiciare România-Italia.

Am avut discuții și cu omologii mei din Republica Moldova – Veronica Mihailov-Moraru, din Ucraina – Denys Maliuska, Portugalia – Catarina Sarmento e Castro, Nigeria – Lateef Fagbemi, dar și cu președintele GRECO, Marin Mrčela, ministrul adjunct al Justiției din Bulgaria, Georgi Nikolov și cu coordonatorul privind combaterea corupției din Departamentul de Stat SUA și președintele Conferinței, Richard Nephew.

Revin cu detalii!

#UNCAC #cosp10 ##anticorruption

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.