O nouă directivă care stabilește norme minime la nivelul UE privind urmărirea, identificarea, indisponibilizarea, confiscarea și gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni în legătură cu o gamă largă de infracțiuni a fost publicată, astăzi, în Jurnalul Oficial al UE: DIRECTIVA (UE) 2024/1260.

Ce cuprinde această directivă?

– Mecanisme mai eficiente la dispoziția statelor membre.
– Confiscarea averilor nejustificate în cazul în care bunurile respective sunt legate de un act săvârșit prin intermediul unei organizații criminale și generează beneficii economice substanțiale.

Mă voi asigura că vom transpune directiva în legislația națională, în perioada imediat următoare.

⚖️ Ministerul Justiției, prin ANABI, depune eforturi pentru:

✅️ prevenirea criminalității;
✅️ protecția victimelor;
✅️ educație juridică

prin acordarea de granturi (finanțări nerambursabilă) către ONG-uri.

Mi-am asumat, în mandatul la Ministerul Justiției, sprijinul pentru victimele infracțiunilor. Multe din victime sunt femei, sunt copii.

Statul român nu putea rămâne pasiv! Accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente este esențial.

Este funcțional sistemul prin care victimele infracțiunilor pot beneficia de ajutoare materiale pentru plata unor nevoi urgente, sub formă de vouchere.

„Programul anual al ANABI pentru acordarea de finanțări nerambursabile activităților nonprofit de interes general pe anul 2024 – Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc” este în etapa de analiză a propunerilor de proiecte depuse de ONG-uri. Scopul programului este reutilizarea socială vizibilă și consistentă a produselor infracționale în scopul înlăturării efectelor negative ale criminalității asupra victimelor!

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate devine o instituție din ce în ce mai solidă.

Portofoliul ANABI este de aproximativ 1 miliard lei: 13.705 conturi, 245 bunuri mobile, un stoc de marfă, mai multe tipuri de monedă virtuală indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu o valoare totală de aproximativ 100.000.000 euro. Bunul mobil cu valoarea individuală cea mai ridicată este un autovehicul şi este estimat la aproximativ 450.000 euro.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.