Atât cuantumul minim, cât și cel maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copiilor se vor calcula în raport cu salariul minim

Modul în care se vor calcula valorile minime și cele maxime ale indemnizației de care beneficiază cei aflați în concediu pentru creșterea copilului se va schimba, urmând ca ambele să fie calculate în raport cu salariul minim brut pe țară, potrivit unui proiect legislativ pus în dezbaterea senatorilor. Acum, valoarea minimă a indemnizației de creștere se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), în timp ce valoarea maximă este fixă (8.500 lei).

O.U.G. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor urmează să fie modificată, potrivit proiectului de lege de la Senat, iar pragurile maxime și minime ale indemnizației lunare de creștere a copilului să fie stabilite altfel decât acum.

Mai precis, ambele praguri se vor calcula în raport cu salariul minim brut pe țară din respectivul moment. Astfel, după cum este prevăzut în viitoarea lege, cuantumul minim al indemnizației lunare nu va putea fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară, iar cuantumul maxim al acesteia nu va putea depăși de patru ori valoarea salariului minim brut pe țară.

Dacă e să ne raportăm la valoarea actuală a salariului minim brut – 3.000 lei, valoarea minimă a indemnizației de creștere ar fi de 1.800 lei, în timp ce valoarea maximă a acestei indemnizații ar fi de 12.000 lei.

Acum, potrivit O.U.G. 111/2010, cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR (acum e 598 lei), adică de 1.495 lei, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

De asemenea, viitoarea lege stabilește că noile reguli se vor aplica din oficiu și persoanelor îndreptățite care se află deja în plata indemnizației pentru creșterea copiilor.

De indemnizația amintită beneficiază persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Pentru a putea primi concediul de creștere și indemnizația lunară, cei interesați trebuie ca, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, să realizeze timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.

leave a reply