Comisiile de specialitate, respectiv Comisia reunită de Muncă și Comisia reunită de Buget Finanțe au aprobat bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și al Casei Naționale de Pensii Publice.

În anul 2024, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale crește cu 13,30%, de la 66,90 miliarde lei la 75,90 miliarde lei, iar cel al Casei Naționale de Pensii Publice crește cu 20,30%, la 135 de miliarde de lei. Sumele acoperă principalele obiective ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, inclusiv majorarea și recalcularea pensiilor din 2024 stabilite în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, precum și creșterea alocațiilor pentru copii cu 13,80%.

În 2024 sunt prevăzute subvenții de 25.159.024.000 lei din Bugetul de Stat pentru echilibrarea Bugetului Asigurărilor Sociale de stat. Alte aproximativ 30 de miliarde de lei reprezintă beneficiile de asistență socială:

• Alocații de stat pentru copii.
• Indemnizații.
• Stimulente și sprijin acordate pentru creșterea copilului.
• Drepturi acordate persoanelor cu handicap.
• Ajutoare sociale (Venitul Minim de Incluziune).
• Sume acordate pentru compensarea/plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică/gaze naturale/energie termică.
• Alte beneficii de asistență socială: transport și dobândă pentru persoane cu dizabilități.
• Ajutoare de încălzire în sezonul rece.

„Este un buget sustenabil care asigură atât banii pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cât și recalcularea pensiilor din septembrie 2024 care va elimina inechitățile. Avem banii necesari și pentru majorarea alocațiilor pentru copii cu 13,80%, cât și pentru implementarea Venitului Minim de Incluziune”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.