În conjunctura geopolitică actuală, ne bucurăm că, exceptând câteva drone debusolate, nu suntem țintă pentru rachete sau bombe. Dar atacurile cibernetice nu reprezintă nicidecum ceva abstract. În această săptămână, resimțind lovitura primită de sistemul național de sănătate, am înțeles că războiul hibrid este în toi.

Analiștii vorbesc de ceva vreme despre războiul hibrid, în forma mișcărilor stradale orchestrate din exterior, a exploziilor premeditate, a declarațiilor acide la nivel înalt cu amenințări voalate sau chiar directe, a fake news, a cyber attacks etc. Acum avem ceva palpabil, haosul generat în spitale de atacul cibernetic ducând la blocarea redactării și eliberării actelor medicale. Și mai avem niște hackeri suspecți care cer pentru deblocarea sistemului o răscumpărare în bitcoins echivalentă cu prețul unei mașini de lux.

Am început săptămâna de lucru în condiții de avarie, ca și când pacienții cu infarcte miocardice devastatoare, furtuni electrice cauzate de tahiaritmii, insuficiențe grave ale pompei cardiace cu potențial fatal și consecințe invalidante etc., nu ar fi suficiente.

Zeci de spitale de pe tot teritoriul țării au devenit ținte cibernetice. Nu cunoaștem criteriile de selecție ale hackerilor, dar Spitalul Județean de Urgență, ca și Spitalul de Pediatrie din Pitești, se află în acest „club”, alături de instituții de elită din Capitală, cum sunt Clinica de Pneumologie „Marius Nasta”, Institutul Clinic „Fundeni”, Institutul de Oncologie „Alexandru Trestioreanu”, ca și din alte prestigioase unități clinice din țară, cum sunt, de pildă, Centrul de Cardiologie din Timișoara sau Spitalul de Oncologie Iași. Aceasta este doar o palidă consolare, paralizarea sistemelor informatice ale spitalului fiind gravă atât prin amploarea ei, cât și prin bruschețea instalării.

Experții în securitate cibernetică, ca și cei din domeniul siguranței naționale, au început investigațiile pentru a răspunde la trei întrebări-cheie:

– Care este identitatea atacatorilor și dacă sunt sub acoperire?
– Cum au reușit atacatorii să pătrundă atât de ușor în sistemul informatic al platformei Hipocrate?
– Cum s-a realizat atât de rapid diseminarea virusului?

Amenințarea la adresa sănătății poate evolua, prin intermediul acelorași hackeri, în domeniile energiei, transporturilor, banking-ului etc. Cred că ar fi utilă și dezvoltarea unor sisteme de prevenție, pentru a nu mai fi surprinși de acest gen de agresiune.

Încheiem cu urări de sănătate atât pentru dumneavoastră, cititorii noștri, cât și pentru platformele informatice ale spitalelor noastre!

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.