Conf. dr. Adrian Tase: Terapia muzicală redivivus (I)

Terapia prin muzică există de milenii. În zilele noastre, în care tratamentele farmacologice și chirurgicale au realizări incontestabile, meloterapia revine în atenția medicinei, ca adjuvant, uneori chiar pentru a-i ajuta pe pacienți să tolereze mai bine medicamentele și operațiile.

Muzica, prin vibrațiile sale, influențează bioenergetic organismul uman, intervenind în procesele biochimice și metabolice, imunitate, psihic, și putând influența, pe aceste căi, chiar partea somatică.

Este de notorietate anecdota unui filosof francez potrivit căreia organismul știe să se vindece singur, iar medicul vine cu o doză de amuzament. O teorie de medicină alternativă preia această idee, statuând faptul că vindecarea prin sunet funcționează cu mult înainte de apariția medicamentelor și a intervențiilor chirurgicale. Totuși, nimeni nu poate ști exact câți pacienți au murit în lume pentru că s-au născut prea devreme pentru a beneficia de progresele revoluționare din medicină.

Corpul uman în mediul său natural ar avea puterea de a-și echilibra orice deviație a stării de sănătate. În mecanica cuantică, spre deosebire de fizica newtoniană, nu există materie, ci doar existență pură și energie. Energia emisă de fiecare electron al unui atom este precum o undă.

De aici până la acustică nu e decât un pas. Vibrațiile coardelor vocale sau instrumentale, ale tuburilor instrumentelor de suflat, ale instrumentelor de percuție, emit energii care pot avea diverse efecte, inclusiv tămăduitoare.

Organismul uman este deschis la muzică, fiecare țesut sau organ având vibrațiile sale proprii ce corespund unui ton muzical. De exemplu, creierul are un vibe corespondent lui Mi bemol.

Am ales acest exemplu deoarece, la recentul Congres Mondial de Terapie Muzicală de la Vancouver, mai mult de jumătate din lucrările științifice prezentate au cercetat pacienți neurologici și psihiatrici, unii chiar cu boli structurale.

Alte categorii de pacienți care beneficiază în prezent de meloterapie sunt cei pediatrici și oncologici. Bolile la copii pot afecta diverse organe; la fel, cancerul poate avea diverse localizări.

Va urma

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.

leave a reply