Se împlinesc trei ani de la debutul pandemiei COVID-19 în România. Sufixul 19 arată chiar anul în care, la nivel global, pandemia a început.

Originea acestei calamități mondiale neanticipate este încă neelucidată: fie dintr-o scăpare din laborator (lab leak), fie dintr-o infecție prin intermediul animalelor. Odată cu trecerea timpului, șansele de a elucida cauza epidemiei globale scad progresiv.

Teoria lab leak pleacă de la faptul că în Wuhan se află reședința unui laborator modern de cercetare virală. Un factor de suspiciune este că autoritățile comuniste chineze au distrus registrele de evidență. În plus, în lume, de-a lungul timpului, au mai fost semnalate scurgeri accidentale de virusuri.

Teoria originii naturale a pandemiei pornește de la realitatea incontestabilă a transmiterii de la animal la om, într-o majoritate de cazuri, a bolilor virale, mai ales din familia corona. Știm, de asemenea, că în Wuhan se află o imensă piață de animale.

Sigur că, din punct de vedere medical, discutăm multiple aspecte de epidemiologie, virusologie, caracteristici clinice și diagnostice, caracteristici patologice, opțiuni terapeutice, mecanisme patogenice, citokine, sistemul renina-angiotensină-aldosteron, tromboză, patogeneză, leziuni miocardice, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, sindroame coronariene acute, diabet zaharat, obezitate etc.

Ceea ce rămâne este tragedia imensă din Italia, care a decapitat practic generația de seniori cu contribuții mari în dezvoltarea peninsulei, tragedia imensă din România, care nu a mai ținut cont de vârstă și a ucis peste 500 de oameni pe zi, tragediile imense din SUA, Brazilia, India, China și, acum, Filipine.

Vaccinul a dovedit că, deși contestat de unii, a salvat miliarde de vieți. Rămân, totuși, incertitudini privind trombozele la un număr mic de pacienți.

Am mai învățat să lucrăm la distanță. Privind declinul economic al Chinei, este remarcabil faptul că economia României se menține.

Una peste alta, o experiență care ne-a schimbat viața în diverse moduri.

Conf. dr. Adrian Tase

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.