Când admirăm un cristal de Boemia, trăim emoții vizuale și auditive. Există însă și cristale care ne fascinează prin gust. Sarea de bucătărie provine dintr-un cristal anorganic cu formula NaCl, în timp ce cristalul de zahăr are la bază un compus organic, glucoza sau dextroza provenită din struguri, cu formula chimică C6H12O6. Totuși, trebuie să fim precauți, pentru că aceleași două cristale consumate în exces conduc spre hipertensiune arterială și, respectiv, diabet zaharat.
Sarea gemă, în termeni populari sarea de bucătărie, conține clorură de sodiu naturală. Sarea de mare este extrasă din apa oceanelor și mărilor. În sens mai larg, adică pentru săruri diferite de clorura de sodiu, se utilizează termenii de sare de lămâie pentru acidul citric și, respectiv, sare de magneziu pentru clorura de magneziu utilă pentru nutriția plantelor. Sarea de Himalaya conține în plus magneziu, calciu, fier, potasiu și alte minerale. Sarea celtică este varianta marină nerafinată extrasă din zona franceză Bretagne a Oceanului Atlantic care conține peste optzeci de minerale și oligoelemente, precum magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc, iod etc. Acestea îi conferă sării celtice calități nutriționale și terapeutice, dintre care le menționăm pe cele antiinflamatorii, antibacteriene, antitoxice și de echilibrare a pH-ului sanguin.
Sarea albă cristalină este ușor de recunoscut. Pacienții noștri trebuie să fie informați și asupra faptului că sarea poate exista și în formă colorată, înșelând vigilența, exemple fiind muștarul, oțetul, murăturile și ketchup-ul. În arena clinică, sodiul este administrat în perfuzie intravenoasă pentru tratarea hiponatremiei.
Despre hipertensiunea arterială am vorbit de nenumărate ori și vom mai discuta. Alternative de gust fără influențe nefaste asupra presiunii sanguine pot fi piperul, ardeiul iute nativ – nu murat și usturoiul nativ – nu mujdei, toate cu atenție la cei cu probleme digestive. Să ne bucurăm de gustosul cristal anorganic, cu măsură, pentru a nu genera risc de hipertensiune!
Zahărul este un aliment dulce derivat din sfecla sau trestia specifice, compus în cea mai mare parte din zaharoză, un dizaharid solid și cristalin care are la bază glucoza. După culoare, zahărul poate fi alb sau brun, ultimul subiect pentru piesa muzicală a trupei The Rolling Stones intitulată Brown Sugar.
Glucoza, cunoscută și ca zahăr de struguri sau dextroză este un monozaharid, așadar un zahăr simplu care reprezintă o sursă principală de energie pentru toate organismele vii, oameni, plante și animale. Dextroza intră în compoziția mai multor polizaharide, cum sunt amidonul în plante și glicogenul la regnul animal. Glucoza se găsește în mod natural în struguri, de unde deriva denumirea din limba germană Traubezucker și alte fructe, cereale, miere, legume și alte alimente. În arena clinică, glucoza este administrată în perfuzie intravenoasă pentru tratarea hipoglicemiei.
Mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stupi. Din cele circa un milion și jumătate de tone produse anual pe glob, fiecare dintre noi ar trebui să consume 1-2 lingurițe pe zi. Mierea Manuka din Noua Zeelandă este monofloră din nectarul arborelui cu același nume și are proprietăți antimicrobiene mai intense decât mierea obișnuită. De asemenea, dincolo de energia furnizată, mierea relaxează neuronii fiind un sedativ fiziologic. În ultimul timp observăm o hibridizare a mierii, producătorii amestecând esențele și țările de origine în ideea diversității.
Despre diabetul zaharat, în limba latină diabetes mellitus, am vorbit de nenumărate ori și vom mai discuta. Folosirea îndulcitoarelor, numite și edulcorante sau sweeteners, nu implică risc de diabet, dar poate avea alte consecințe nefaste asupra sănătății. Așadar, să ne bucurăm cu moderație de gustosul cristal organic, pentru a nu deregla metabolismul în direcția diabetului zaharat!
Cristalele bune și gustoase prezentate în acest editorial ne fac viața mai frumoasă dacă luăm precauțiile necesare!
Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.