În discuţia pe care am purtat-o de curând cu Viorel Cârstea, responsabilul zonal Curtea de Argeş al SC Financiar Urban SRL, invariabil s-a adus vorba şi despre datoriile pe care le înregistrează primăriile arondate către operatorul de salubritate. Chiar şi acum mai sunt discuţii cu unii dintre edilii-şefi din zonă cărora le vine greu să înţeleagă de ce sunt ei obligaţi să le facă treaba celor de la Financiar Urban, să încaseze sumele datorate de abonaţi şi să le vireze în conturile operatorului, în momentul în care primesc facturile de la acesta. Problema este una veche, încă mai sunt procese pe rol, însă operatorul se apără spunând că fiecare primărie şi-a asumat contractul atunci când a aderat la ADI Servsal Argeş, iar condiţiile erau clar specificate.

„Spre deosebire de anii precedenţi, se pare că 2023 i-a găsit pe domnii primari cu mai mulţi bani în conturi, vorbesc despre UAT-urile pe care le deservim noi, Centrul zonal Curtea de Argeş. Mai avem două primării cu care suntem în litigiu, Corbii şi Pietroşanii, unde sunt datoriile mai măricele… Sunt acţionaţi în instanţă şi vom vedea rezoluţia. Procesele durează de vreo 3-4 ani, însă indiferent dacă suntem cu ei în litigiu, obligaţia noastră este să prestăm serviciul în continuare, până la stingerea datoriilor sau schimbarea operatorului.

Avem şi alte trei primării mai puţin înţelegătoare cu datoriile la serviciul de salubritate… Amintesc aici de Primăria Valea Iaşului, care – surprinzător pentru cei care cunosc situaţia – deşi are are venituri consistente la bugetul local, are o datorie de 104.862 lei pe populaţie şi pe UAT, undeva la 45.000 lei. A doua primărie care are facturi restante, vreo 5 la număr, este Şuici, însumând 35.700 lei. Iar a treia este Albeştii de Argeş, cu 3 facturi restante, în valoare totală de 25.211 lei.

Vorbesc la momentul de faţă, din statistica ce o am la dispoziţie. Dacă au mai intrat ordine de plată şi nu au fost încă centralizate de noi, datoriile s-au mai diminuat…

Printre primăriile care îşi achită obligaţiile cu regularitate pot să vă amintesc Arefu, Băiculeşti, Cicăneşti, Ciofrângeni, Cepari, Tigveni, Sălătrucu sau Nucşoara, în general conduse de edili-şefi cu miez, care ştiu mersul serviciului. Ei ştiu că dacă nu plătesc la timp se îngreunează activitatea. O menţiune specială pentru Poienarii de Argeş, care deşi este o localitate mică, cu 545 de contracte, este la zi! Am şi glumit cu primarul Dragoş Boncea şi i-am sugerat să le facă locuitorilor şi o cantină, ca să-i cheme la masă.

În încheiere vreau să subliniez faptul că serviciul de salubritate nu a fost întrerupt niciodată de operator. Şi dacă am vrea noi, nu putem să o facem! Toate litigiile ce intervin se pot rezolva doar în instanţă, iar noi nu putem opri furnizarea unui serviciu dacă suntem în conflict deschis cu unul dintre UAT-uri”, ne-a spus Viorel Cârstea, responsabilul zonal Curtea de Argeş al SC Financiar Urban SRL.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.