Evenimentele de la Centrala nucleară Zaporoje produc îngrijorare. Aflăm că forțele armate ruse, care au cucerit centrala încă din luna martie, efectuează manevre în zonă de câteva săptămâni, iar forțele armate ucrainene încearcă să recucerească zona. Mai mult, soldații desfășurați în zonă blochează căile de acces pentru inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară, supranumită „Watchdog”, aflată sub egida Organizației Națiunilor Unite, care monitorizează concentrația radiațiilor ionizante.

În acest context, apare o problemă majoră de sănătate: boala de iradiere.

Se pare că un număr de soldați ruși prezintă simptome ale bolii de iradiere, pe care mijloacele de propagandă le-au atribuit unei eventuale otrăviri.

Din punct de vedere clinic, tabloul simptomatic diferă la cele două tipuri de boli.

Expunerea la radiații ionizante duce inițial la grețuri și vărsături, urmând ca ulterior să apară complicațiile majore – infecții, hemoragii, deshidratare, care pot duce la deces.

Otrăvirea înseamnă o intoxicație acută. Există sute de substanțe care pot avea efect letal, dar noi vom lua numai două exemple: toxiinfecția alimentară și intoxicația cu cianuri.

Toxiinfecția alimentară este produsă de microorganisme și toxinele lor. Principalele simptome sunt: grețuri, vărsături, crampe și diaree. Deshidratarea masivă cu pierderea ionilor poate duce la deces.

Intoxicația cu cianuri se manifestă și ea prin grețuri și vărsături, alături de care mai apar dureri abdominale, dispnee, confuzie, convulsii și comă.

Deci, propaganda rusă a exploatat faptul că grețurile și vărsăturile apar atât în boala de iradiere, cât și în otrăviri, distragând atenția opiniei publice.

La nivelul populației României, abordarea este de administrare a antidotului: pastilele de iod. Din momentul în care oficialii Ministerului Sănătății ar declanșa alerta, persoanele în vârstă de maximum 40 de ani au la dispoziție numai 6 ore pentru a ingurgita pastila de iod. Atunci nu va mai exista timpul material de a merge la farmacie. Deci, pastila de iod trebuie procurată din timp și ținută la îndemână, în condiții corespunzătoare. Fără panică, dar cu responsabilitate!

Dr. Adrian Tase

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.