DSVSA Argeş: INFECȚIA CU COMPLEXUL MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS – TESTAREA PRIN TUBERCULINARE

Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice. La animale, tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea, pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală etc.

Pentru menținerea statusului de exploatație oficial indemnă de tuberculoză – conform legislației în vigoare – la nivelul județului Argeș se va demara, începând cu luna mai, acțiunea de testare prin tuberculinare a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile non-profesionale, cât și din exploatațiile comerciale, pentru supravegherea tuberculozei bovine. În paralel se execută și recoltări de probe de sânge pentru supravegherea Leucozei Enzootice Bovine și Brucelozei Bovine.

Astfel, în data de 27.04.2023 a avut loc o instruire practică având ca tematică „Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor în vederea depistării Tuberculozei și interpretarea rezultatelor”, organizându-se șapte centre: Rătești, Suseni, Cicănești, Tigveni, Câmpulung, Valea Iașului şi Budeasa. La această instruire au participat reprezentanți din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul D.S.V.S.A. Argeș şi medicii veterinari oficiali și medicii veterinari de liberă practică din județ, care execută testarea în teren.

Au fost prezentate și aspecte legislative cuprinse în:

  • Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016 – privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la nimale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor.
  • Regulamentul 429/2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor (“Legea privind sănătatea animală”).
  • Regulamentul 689/2020 – normele privind supravegherea, programele de eradicare și statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate și emergente.
  • Regulamentul 1882/2018 – privind aplicarea anumitor norme de prevenire și control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate și de stabilire a unei liste a speciilor și a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate respective.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.

leave a reply