Intonarea imnului național este un moment solemn pentru toți românii care se simt patrioți. Însă persoanele cu deficiențe de auz nu se pot bucura pe deplin într-un astfel de moment, pentru că linia melodică oferă, de fapt, grandoare intonării. Tocmai de aceea, la inițiativa Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, interpretul mimico-gestual Lavinia Chițu a realizat, împreună cu un cor și interpreți ai instituției, o înregistrare a imnului „Deșteaptă-te, române” pe care și persoanele cu dizabilități îl pot înțelege.

În România au mai fost realizate coveruri traduse în limbajul mimico-gestual, însă de data aceasta interpretarea este una originală și implică interpreți, cor și traducător în limbajul semnelor, toți aflându-se în același timp în același cadru.

Proiectul a fost realizat de Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș în colaborare cu voluntari și Corala „Orfeu”, iar filmarea a avut loc la Biserica Domnească din Curtea de Argeș, monument de secol XIV, aflat pe lista UNESCO.

Videoclipul cu traducerea imnului „Deșteaptă-te, române” poate fi vizionat pe rețele sociale, dar și pe site-ul instituției, începând de astăzi, 1 decembrie 2021.

Merită amintiţi toţi cei care s-au implicat în realizarea acestui generos demers. „Imnul național tradus în limbaj mimico-gestual”, un proiect al Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu” Curtea de Argeș, în colaborare cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Primăria și Consiliul Local Curtea de Argeș. Interpret mimico-gestual: Lavinia Chițu. Soliști: Bianca Popescu, Grațian Bădescu. Corala „Orfeu”: Alexandru Moraru, Alexandru Grama, Mihai Moraru, Mihai Moraru jr., David Nica, Matei Nica, Adrian Bangală, Gheorghe Ştefan Minculete, Marin Dina, Sebastian Cantu, Titi Radu, Vali Ilie, Robert Sima, Alexandru Ionescu.

Mulțumiri: pr. prof. Dumitru Codruț Scurtu, Ciprian Niță, Wave Studio Rm. Vâlcea, pr. Andrei Michai, pr. Alexandru Mărtoiu, Alexandru Ionescu. Manager proiect: Silviu Gherman. Producător: Mădălina Precup. Imagine: Costin Moraru. Operatori: Nick Vătafu, Ada Vătafu, Octavian Tiriachiu, Ștefan Pribeagu.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.