Suntem în perioada în care se fac pregătiri pentru un nou moment de sărbătoare, reprezentat de trecerea dintre ani. Cu această ocazie, în graba pregătirilor, pot exista situații în care se neglijează siguranța la incendiu, punând în pericol viața și bunurile.

Pompierii argeșeni sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței dumneavoastră în cazul unor evenimente nedorite, însă situațiile de urgență pot fi evitate printr-un comportament preventiv. Totodată, pe întreaga perioadă a sezonului rece, cu precădere în aceste zile, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale și săli de evenimente.

Doar în această săptămână, inspectorii de prevenire ai ISU Argeș au desfășurat 8 de acțiuni de control și 7 activități de informare preventivă. În cadrul acestor controale s-au verificat respectarea măsurilor cu rol de securitate la incendiu în ceea ce privește siguranța utilizatorilor, exploatarea instalațiilor cu rol de securitate la incendiu, menținerea practicabilă a căilor de evacuare în caz de incendiu la parametrii proiectați, exploatarea în siguranță a instalațiilor utilitare aferente construcțiilor respective (încălzire, electrice, ventilație).

În urma acestor acțiuni au fost constatate 22 de deficiențe, inspectorii de prevenire aplicând 22 de sancțiuni, cuantumul total al amenzilor fiind de 38.000 lei. De asemenea, vă solicităm să manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței, deoarece în ultima perioadă, din pricina lor, s-a ajuns la victime și la pierderi de vieți omenești, pe lângă faptul că agoniseala de o viață a fost distrusă. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații și nu suprasolicitați instalațiile electrice. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube, sau chiar cu pierderi de vieți.

Tot din situațiile ce privesc misiunile pompierilor argeșeni, colegii noștri au intervenit de curând pentru stingerea unui incendiu produs în municipiul Curtea de Argeș, unde au ars aproximativ 200 mp de vegetație uscată și mărăciniș, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost utilizarea mijloacelor pirotehnice. Din fericire, incendiul a fost stins operativ și nu au existat alte pagube sau victime.

Artificiile și petardele pot conduce la cazuri în care pompierii sunt solicitați pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii, iar utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

Nu este de neglijat nici utilizarea aparatelor de gătit. Din experiențele trecute, au fost cazuri în care am intervenit pentru stingerea incendiilor pornite de la o oală uitată pe aparatul de gătit sau de la verificarea cu flacără a scăpărilor de gaze la racordurile buteliilor, fapt care reprezintă un pericol imens, această acțiune făcându-se doar cu emulsie de apă și săpun.

Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire ale incendiilor! Pompierii argeșeni vă urează sărbători liniștite și un an nou mai bun!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.