Începând cu data de 1 octombrie 2021, un nou centru de permanenţă va furniza servicii medicale. Acesta va fi înfiinţat în comuna Călineşti şi este cel de-al şaptelea
din judeţul Argeş.

Centrele de permanenţă reprezintă o pârghie importantă a sistemului sanitar, care trebuie să asigure acces la servicii medicale indiferent de zona în care se află pacientul şi de ora la care sunt solicitate. Identificarea unor soluţii moderne pentru a oferi pacienţilor acces la serviciile medicale în zona rurală, în special la cele preventive, precum şi stabilirea unor acte normative care să reglementeze înfiinţarea şi funcţionarea unor centre de permanenţă a implicat un efort conjugat, atât din partea profesioniştilor din domeniul sanitar, cât şi a factorilor decizionali, astfel că necesitatea socio-medicală a acestor centre de permanenţă, înfiinţate la nivelul întregii ţări, implicit la nivelul judeţului Argeş, a fost stabilită printr-o serie de acte normative.

„Sunt şase centre de permanenţă funcţionale la acest moment: Bogaţi, Bârla, Cuca, Domneşti, Mozăceni şi Valea Argeşelului, însă din data de 1 octombrie 2021 va funcţiona un centru nou şi în comuna Călineşti. Aici se va asigura continuitatea asistenţei medicale primare pentru un număr important de locuitori din zonă. Casa de Asigurări de Sănătate va deconta serviciile medicale oferite pacienţilor din zona Călineşti şi din zonele limitrofe, în conformitate cu prevederile legislative, finanţarea activităţii medicale intrând în atribuţiile instituţiei”, a declarat ec. Cristian Mitrofan, Directorul General al CAS Argeş.

Centrele de permanenţă fixe sunt unităţi sanitare şi funcţionează în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-08.00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 08.00 şi durează 24 de ore.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.