Pitești: Vernisajul expoziției „Mărturisitori din temnițele comuniste”, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști!

Reprezentând atât sărbătoarea religioasă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, data de 9 martie a fost marcată, la Pitești, printr-o serie de evenimente dedicate foștilor deținuți politic, organizate de către Memorialul Închisoarea Pitești.

Vizitatorii Memorialului au asistat la o slujbă religioasă dedicată victimelor regimului comunist, urmată de vernisajul expoziției „Mărturisitori din temnițele comuniste”, realizată de artista Aida Șușter Boțan, prezentă la eveniment.

Expozița a fost centrată pe portretele unor personalități încarcerate la închisoarea din Pitești, în perioada comunistă, și ale unor supraviețuitori cunoscuți ai detenției politice care, de-a lungul timpului, au vorbit public despre închisoarea de la Pitești și despre severitatea regimului de detenție – martori valoroși ai istoriei recente și mărturisitori, atât prin curajul de a se opune regimului, dar și prin adâncimea lor spirituală.

Despre semnificația acestei zile deosebite din calendarul detenției anticomuniste a vorbit Mihai Alexandrescu, reprezentant al Asociației Foştilor Deținuți Politici din România. Artista Aida Şuşter Boțan – instructor de terapie prin artă la Secția Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani – a prezentat motivația din spatele portretelor din expoziție şi inspirația pe care a dobândit-o înțelegând sensul suferinței profunde din închisori.

La eveniment au participat și elevi de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București, care au beneficiat şi de un tur ghidat al muzeului.

Pentru copiii sub 12 ani, care nu pot vizita muzeul din cauza subiectului deosebit de violent, au fost pregătite activități speciale și jocuri la Muzeul Comunismului pentru Copii, aflat tot în interiorul fostei închisori.

Expoziția va rămâne la Memorial până la finalul lunii aprilie, acesta fiind deschis spre vizitare de joi până duminică, între orele 11.00-18.00.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.

leave a reply