Pentru cine nu îl cunoaşte, Liviu Nicolae este absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii din Piteşti. Este, de asemenea, om de afaceri şi manageriază IPEE AMIRAL TRADING IMPEX SA din Curtea de Argeş. Aceasta este o societate înfiinţată în anul 2004, care a preluat o activitate cu o tradiţie de peste 30 de ani în ceea ce priveşte producţia de aparataj electric de joasă tensiune, incubatoare pentru ouă sau produse pentru uz gospodăresc şi pe care a transformat-o într-un concept modern şi eficient.

Sub conducerea directorului comercial Liviu Nicolae, IPEE ATI a evoluat permanent, crescând mereu cifra de afaceri, care anul trecut a depăşit pragul de 4 milioane de euro. Inovând şi diversificându-şi permanent gama de produse, firma a tras clienţi din ţară şi din străinătate, reuşind să raporteze profit în toţi cei 17 ani de la înfiinţare.

Am fost curioşi să îl întrebăm pe Liviu Nicolae cum s-a desfăşurat în pandemie activitatea firmei la care domnia sa este şi acţionar şi cum i-a afectat pe cei 200 de angajaţi, „pe care îi percep ca pe membrii familiei mele”, aşa cum ne-a precizat dl. director, şi am primit următorul răspuns: „Anul 2020 pentru noi a avut la început o scădere uşoară pe fondul pandemiei, dar, începând cu trimestrul al treilea, ne-am revenit şi am încheiat pozitiv din punct de vedere financiar. Dacă la începutul anului 2021, atât firma noastră, cât şi majoritatea companiilor au realizat performanţe economice importante, începând cu trimestrul al treilea, lucrurile au început să se agraveze. Putem spune că vinovaţi sunt factori interni şi externi greu de controlat precum: deficitul acut de forţă de muncă specializată (strungari, frezori, vopsitori, sudori, operatori mase plastice, lăcătuşi mecanici, electricieni etc.), explozia preţurilor la toate materiile prime folosite (peste 100%), utilităţi (peste 30%) şi frica importatorilor de a aproviziona stocuri de materii prime şi materiale pe o perioadă mai îndelungată. Aceste premise duc spre o previziune mai puţin optimistă privind indicatorii economici ai acestui an”.

La întrebarea „Cum vor reuşi să supravieţuiască firmele în aceste condiţii?”, Liviu Nicolae ne-a spus următoarele: „Consider că greul abia acum începe! În cazul nostru avem comenzi pe care nu le putem onora, dar suntem nevoiţi să creştem preţurile, din cauza factorilor pe care i-am expus mai înainte. Se creează un cerc vicios cu aceste scumpiri, din care mi-e teamă că nu vom putea ieşi prea curând. În cazul în care preţurile la materiile prime vor creşte în continuare – după părerea mea, în mod artificial – inflaţia va fi explozivă şi va duce la o scădere drastică a puterii de cumpărare a consumatorilor. În acel moment economia va suferi, iar creşterea economică va fi din ce în ce mai mică. Ca să vă răspund concret la întrebare, ne putem salva găsind soluţii pentru a mări eficienţa şi productivitatea, astfel încât să evităm creşterea prea mare a preţurilor şi să rămânem competitivi pe piaţă, condiţie de bază a supravieţuirii în economie!”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.