Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a rostit un discurs la ceremonia publică desfăşurată în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional.
„Avem datoria să nu uităm ce au însemnat aceşti 174 de ani! Să cinstim memoria înaintaşilor noştri. Şi să apreciem parcursul României de astăzi, la care un rol covârşitor l-au avut integrarea europeană şi euroatlantică, parteneriatele noastre strategice şi guvernarea responsabilă. Avem statut de aliat solid, activ şi angajat, pentru că am ştiut să respectăm angajamentele asumate.
Da, traversăm o perioadă complicată, cu multiple crize, dar ştiu că o vom depăşi şi se va consemna în istoria vremurilor actuale că am păstrat direcţia bună. Important este să avem fixat bine că libertatea popoarelor se câştigă greu şi este un bun de mare preţ.
Sărbătoarea de astăzi îmi aminteşte emoţiile trăite de fiecare dată când aud imnul cântat la festivităţile de premiere pentru campionii români. Sau când văd cum diaspora vibrează la intonarea imnului de stat mai mult decât la orice altceva. Sau atunci când este intonat la ceremoniile oficiale.
Sunt mândră de imnul ţării mele, sunt mândră că aparţin acestui neam. Preţuiţi imnul nostru, respectaţi-l cu faptele voastre şi fiţi mândri de el. Deşteaptă-te, române este unic şi este al nostru, al tuturor românilor”, a spus Alina Gorghiu, preşedintele Senatului României.
Tot astăzi, cu ocazia Zilei Imnului Naţional, prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a participat la ceremonia publică care a avut loc în fața Cercului Militar din municipiul Pitești.
„Deșteaptă-te, române! A fost cântat în perioade în care românii aveau nevoie de curaj să lupte, de putere și încurajare. Iar cei rămași acasă aveau nevoie de versuri care să îi ghideze. Puterea imnului a dus la interzicerea lui în 1947, când românii nu au mai fost lăsați să cânte nici cântece patriotice, nici marșuri. Nimic care să îi lege de identitatea națională, de țară, ci doar de un regim comunist.
Și și-au luat înapoi toate drepturile în 1989, tot cântând Deșteaptă-te, române!. Românii au transmis atunci că sunt puternici, curajoși și liberi și că nimeni nu le poate interzice să își ducă mai departe simbolurile naționale. Le doresc tuturor argeșenilor să poarte imnul în suflete și această țară frumoasă cu toate simbolurile ei”, a spus prefectul Radu Perianu.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.