VIDEO: Deschiderea Festivalului Internațional al Teatrului de Studio – Teatrul „Al. Davila”

Miercuri, 10 mai, a început cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio, organizat de Teatrul „Alexandru Davila” Pitești. Și ce început special putea avea revenirea la tema teatrului de studio balcanic decât o piesă prezentată în premieră de actorii de la „Al. Davila”, regizată de Thomas Ciulei, fiul lui Liviu Ciulei, chiar în sala pe care maestrul a proiectat-o și construit-o și care acum îi poartă numele. Mai mult, „De trei ori viață”, de Yasmina Reza, este prima piesă regizată în România de Thomas Ciulei, care este mult mai cunoscut pentru producțiile sale de film și documentare din străinătate.

La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, cel care a și oferit o Diplomă de Excelență Teatrului „Alexandru Davila” și Albumul filatelic dedicat „Anului Urmuz” în Argeș.

„Apreciez eforturile managerului Dan Tudor care a redat festivalului această tematică a Teatrului Balcanic, precum și ideea de a-l nominaliza ca director al festivalului pe SevastianTudor, cel care a și lansat acest proiect. Avem așteptări mari de la Teatrul Alexandru Davila, asta și pentru că noi, Consiliul Județean Argeș, facem eforturi foarte mari. Suntem însă mulțumiți că, iată, în ultima perioadă, de când am început colaborarea cu Dan Tudor, spectacolele se joacă cu sala plină” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

„În seara aceasta trăiesc o emoție specială, pentru că această ediție, pentru prima dată, are și pe tăblița de la intrarea în sală și pe afișul spectacolului numele Ciulei. Sala se numește Liviu Ciulei, iar spectacolul este regizat de Thomas Ciulei, care îmi este un bun prieten. Vreau să îi mulțumesc pentru că ne-a permis să folosim numele maestrului Liviu Ciulei, făcând în toamna anului trecut prima ediție a Festivalului Liviu Ciulei, dar și pentru că acum regizează, în premieră în România, o piesă. În același timp, această ediție nu ar fi putut avea loc dacă nu am fi avut sprijinul venit, ca de fiecare dată, de la Consiliul Județean Argeș. Teatrul nostru are în acest Festival spectacolele De trei ori viață, regizat de Thomas Ciulei, Urmuz și Volpone, muncite în această perioadă de colegii mei.

Am emoții și pentru că, în urmă cu mai bine de 15 ani, am venit la teatrul din Pitești, la invitația lui Sevastian Tudor. Iar acum, fostul director al teatrului este directorul Festivalului Internațional al Teatrului de Studio” – Dan Tudor, manager Teatrul „Alexandru Davila” Pitești.

A fost o seară emoționantă și pentru Sevastian Tudor, fost director al Teatrului, revenit acum în postura de director al Festivalului. „Mă bucur să revin în postura de director al acestui festival care, iată, este reluat cu tematica teatrului balcanic. Este un proiect pe care l-am început în 2001 din dorința de a face ceva pentru ca Teatrul Davila să iasă în lume și, din fericire, a ieșit, jucând pe scenele din aproape toată Europa. Sunt convins că, grație eforturilor făcute de toată lumea, și mai ales de către Consiliul Județean Argeș, vom reuși să reluăm această tradiție” – Sevastian Tudor, directorul Festivalului Internațional al Teatrului de Studio.

O tragedie comică, „De trei ori viață” este despre patru personaje sunt prinse într-o plasă de convenții, pasiuni și frică de singurătate, între conversații despre univers și existența umană. În căutarea propriului sens, devine palpabilă nevoia de recunoaștere și stima de sine. Sunt turnuri surprinzătoare, alianțe în schimbare și mereu noi variante de escaladare.

„Piesa scrisă de Yasmina Reza este una în care toți cei patru actori sunt aproape permanent pe scenă. Am lucrat și opt ore pe zi pentru a pregăti acest spectacol. Poate că cei patru actori de la teatrul din Pitești – Ioana Podăreanu, Lia Deaconu, Dan Andrei și Petrișor Diamantu – nu au avut până acum ocazia să joace în rol principal timp de aproximativ două ore. A fost însă o muncă frumoasă pe care am avut-o cu ei și sunt foarte mulțumit de rezultatul pe care l-am obținut. Dacă ne gândim că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea tatălui meu, cum putem sărbători mai frumos decât într-un spațiu pe care l-a conceput, într-o piesă foarte interesantă în regia fiului său, Thomas și, evident, văzând cum un măr poate să schimbe cursul istoriei” – Thomas Ciulei, regizor.

În această seară, de la ora 19.00, tot în Sala Studio „Liviu Ciulei”, pe scenă vor juca artiștii de la Teatrul de Dramă și Păpuși Vrața-Bulgaria.

Iată programul:

JOI, 11 mai 2023: Teatrul de Dramă și Păpuși Vrața-Bulgaria, spectacolul „REGINA FRUMUSEȚII DIN LEENANE”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/…/regina-frumusetii-din…/…

VINERI, 12 mai 2023: Teatrul Național Sterija, Vârșeț-Serbia, spectacolul „ÎN PLINĂ GLORIE”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/…/in-plina-glorie-serbia-3984/…

SÂMBĂTĂ, 13 mai 2023: Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale”, Chișinău-Republica Moldova, spectacolul „NĂPASTA”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/bilete/napasta-3983/#/r=32312.

DUMINICĂ, 14 mai 2023: Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, spectacolul „URMUZ”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/bilete/urmuz-3871/#/r=32313.

LUNI, 15 mai 2023; Teatrul Dramaturgilor Români, București, spectacolul „TZUKI ȘI TATI”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/bilete/tzuki-si-tati-3986/#/r=32314.

MARȚI, 16 mai 2023, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Brașov, spectacolul „DOI PE O BANCĂ”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”, https://www.mystage.ro/bilete/doi-pe-o-banca-3982/#/r=32315.

JOI, 18 mai 2023: Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, spectacolul „VOLPONE”, ora 19.00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.

leave a reply