Părinții vor primi mai mulți bani la nașterea unui copil, dacă propunerea legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ce a primit votul senatorilor, va ajunge să se aplice. Mai precis, potrivit propunerii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
Apoi, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective.
Legislația momentului prevede că „dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.
După cum subliniază inițiatorii, măsura este necesară, deoarece, „în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.
În prezent, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de 683 lei – pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități), 277 lei – pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale) şi de 683 lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între 3 și 18 ani. De anul acesta, valoarea alocației pentru copii se indexează anual cu rata medie a inflației
Atenție: Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial!
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.