Anticipând începutul calendaristic al primăverii, sărbătoarea fertilității, pusă sub semnul unei zeități mitice – Dragobetele, este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât și pentru oameni, ce asigură tranziția către un an roditor și anunță renașterea speranței și a bucuriei. Numită și Sântion de primăvară, Cap de primăvară sau Logodna paserilor, este și ziua care marchează, în calendarul ortodox, Întâia și a doua aflare a capului Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan.

Numit, în folclor, și „Năvalnicul” sau „Logodnicul Păsărilor”, tânărul Dragobete, băiatul babei Dochia, cea cu nouă cojoace, mergea prin sate și învăța mândrele și flăcăii tainele dragostei. În cea de-a 24-a zi a lui Făurar, considerată începutul anului agricol, Dragobete oficia nunta tuturor animalelor. Tinerii se întâlneau și petreceau împreună, pentru a avea șansa de a întâlni iubirea pe parcursul acelui an, iar fata care îndrăgea un flăcău se lăsa sărutată de acesta, sărutul fiind considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Acest obicei a dat naștere celebrei strigături sau amenințări glumețe „Dragobetele sărută fetele!”.

Pentru că datina spune că, astăzi, atât băieții, cât și fetele au datoria de a se veseli și a-și face bucurii pentru a avea parte de iubire întreg anul, deschiderea Târgului de Mărțișor, dar și spectacolele oferite de Filarmonica și de Centrul Cultural Pitești vă așteaptă cu surprize frumoase și momente emoționante, pe care le puteți dărui celor dragi!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.