Această diversitate ne permite să continuăm lista corespondenței cu notele muzicale: osului, plămânului și stomacului le corespunde nota La, sângelui și mușchiului – nota Mi, rinichiului și ficatului – nota Mi bemol, dar la o octavă diferită de cea de la creier, și tot așa pentru fiecare țesut.

De asemenea, muzica are efecte benefice pentru reducerea durerii și anxietății de orice tip, inclusiv periprocedurale, ca și pentru terapia dependențelor de droguri, alcool, tutun, Internet, cazino etc. Aici putem vorbi chiar de înlocuirea unei adicții – dintre cele menționate, cu dependența de muzică.

O altă realitate este faptul că, într-o vastă majoritate de cazuri, pentru meloterapie se prescriu bucăți muzicale lente de muzică clasică, cum sunt partea a doua de la sonate, concerte sau simfonii în tempo Largo sau Adagio, sau miniaturi instrumentale: Canon de Pachelbel, Concertele pentru pian și orchestră nr. 1 de Fr. Chopin și, respectiv, nr. 2 de S. Rahmaninov; Simfonia nr. 40 de W. A. Mozart, Sonata lunii de L. v. Beethoven, Clair de lune de Cl. Debussy etc.

Terapia prin muzică se realizează prin interacțiunea a două persoane. Să vedem care este profilul terapeutului vs. profilul pacientului.

Terapeutul trebuie să intoneze vocal corect pentru ca pacientul să îl poate imita, să știe pian funcțional, acorduri de chitară ritmică și elemente de percuție.

Pacientul trebuie să își urmeze terapeutul în următoarele etape: mai întâi ascultare activă, apoi intonare vocală sau instrumentală asistată, la pian, chitară sau tobe. În fazele avansate, pacienții educați pot practica improvizația și chiar songwriting-ul, ambele asistate de terapeut. Ultima idee este valabilă mai mult în țările dezvoltate economic, unde numărul de instrumente muzicale per familie este un indicator al nivelului de civilizație.

În concluzie, muzica nu este neapărat un mijloc prin care să ne tămădium, dar sigur este un catalizator al vindecării!

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.