Sâmbătă, 16 septembrie
Ora 11.30 – SCUFIȚA ROȘIE – Basmul copilăriei care a traversat mări, țări și generații prinde viață pe scena Teatrului „Alexandru Davila”. Actorii Secției pentru copii și tineret „Așchiuță” dau viață personajelor din Scufița Roșie, povestea celebră ce a încântat milioane de copii. Culeasă din folclorul european, de către frații Grimm, povestea Scufiței Roșii descrie aventura unei fetițe pe care mama o trimite cu mâncare la bunica. În drum spre bunica ei bolnavă, fetița iese din ascultarea mamei și se abate de la drum. Lupul este personajul negativ care, în final, primește pedeapsa meritată. Un basm cu tâlc transpus fermecător în scenă de actorii care reușesc să le transmită micilor spectatori mesajul că, în cele din urmă, binele învinge răul. (TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
Ora: 19.00 – „PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ” – „PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ” este o comedie savuroasă, cu dese schimbări de situație, actorii fiind aleși perfect pe tipologia personajelor cu care ne-a obișnuit autorul. Personajele etalează în mod clar atitudini din sfera socialului prezent. Situațiile sunt exploatate în funcție de interesul de moment, corupția macină sistemul fiscal până într-acolo încât, pentru a ajunge la îndeplinirea unui obiectiv, se ajunge la șantaj. Pentru niciunul dintre personajele principale nu există un etalon al valorii, ci doar un comportament bazat pe modele luate din lumea prezentă, pur comercială, în care, fără riscul de a greși, putem spune că nu există valori. În ideea de a fi ceea ce nu sunt, personajele își aplică, fiecare într-un stil propriu, o mască ce nu poate acoperi nicidecum caracterul infect și bazat pe interesul de moment al fiecăruia, indiferent de cadavrele pe care se calcă… ” (TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
Duminică, 17 septembrie
Ora 11.30 – „RIDICHEA URIAȘĂ” – „Soarele strălucește pe cer și se anunță o zi perfectă pentru grădinărit. Însă bunicul e cam nedumerit în dimineața aceasta, pentru că tocmai a găsit în grădină frunzele unei… ridichi uriașe, ce îi dă de furcă, nu glumă! Încăpățânată, ridichea nu vrea cu niciun chip să se lase smulsă și preferă să lenevească sub pământ! Ei, dar nici bunicul nu se lasă mai prejos… cheamă întăriri! Salata de ridichi e delicatesa ce nu poate lipsi de la prânzul de azi, așa că bunica își ia avânt și… hei-rup pe ridichea buclucașă! Nepoțica are nevoie să mănânce vitamine ca să crească mare, așa că îi va ajuta pe bunici să îi vină de hac plantei neascultătoare. Dar ridichea nu se lasă cu una, cu două, e nevoie de ajutor, așa că haideți să ne aliem pentru a salva situația. Uite, s-au dus să-i ajute cățelul, pisica și șoricelul (deși, între noi fie vorba, nu prea sunt ei cei mai buni prieteni, dar le e drag de nepoțică). Până și norișorii pufoși ai cerului îi ajută, așa că vă așteptăm pe voi, cei mici, să vă alăturați nouă în această aventură năstrușnică! Poate-poate vom adeveri încă o dată zicala: „Unde-s mulți, puterea crește!” (TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
Ora 19.00 – „PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ” – „PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ” (TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
Miercuri, 20 septembrie
Ora 13.00 – DESPRE FILM ȘI LITERATURĂ, CU DOINA RUȘTI – Dialog pe marginea filmului realizat de elevi de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, elevi coordonați de prof. Cristian Hoaghea, având ca temă de inspirație romanul Doinei Ruști, Paturi oculte; filmul a participat la Festivalul-concurs de book-trailere – BOOVIE 2023. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala de Conferințe).
Joi, 21 septembrie
Ora 13.00 – LUMEA IMAGINARĂ A LUI CHRISTIAN TSCHIERSKE. ÎN MIJOCUL MUNȚILOR, FLORILOR ȘI PĂSĂRILOR MULTICOLORE – Expoziție de pictură – peisaje suprearealiste, fantastice, amintind de lumea basmelor europene, care creează un echilibru discret și elegant între dimensiunea figurativă și cea abstractă. (Holul BJA).
Alte activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
În perioada 16-22 septembrie – REGINA MARIA – ISTORIE ȘI DESTIN – Expoziție de fotografie, dedicată Reginei Maria a României; fotografiile sunt preluate din revistele Vatra (1929), Gazeta noastră ilustrată (1922), Realitatea ilustrată (1929, 1935, 1936), Ilustrațiunea română (1929). (Holul BJA – Etajul al II-lea).
În perioada 16-22 septembrie – PERSONALITATEA LUNII SEPTEMBRIE: PRINCIPESA ANA A ROMÂNIEI – 100 DE ANI DE LA NAȘTERE (18 SEPTEMBRIE 1923 – 1 AUGUST 2016) – Expoziție de albume, fotografii, cărți, enciclopedii din colecțiile Bibliotecii Județene Argeș. (Holul BJA).
18/21 septembrie – ESENȚE, PERSPECTIVE, PERSONAJE – Cronică de întâmpinare la volumul Poezia lirică în Muscel, coordonatori – Maria Chirtoacă și Liviu Mățăoanu, membri ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești; cronică de întâmpinare la volumul File de legende muscelene, autoare – prof. Letiția Florina Brătulescu. (Biblioteca Județeană Argeș – Rubrică online).
În perioada 16-22 septembrie – LEUL ROMÂNESC – Expoziție de bancnote și de monede din perioada 1941-2005, prilejuită de Ziua Leului Românesc – 16 septembrie. (Holul BJA).
În perioada 16-22 septembrie – ENCICLOPEDIILE – IZVOR DE CUNOAȘTERE AL UMANITĂȚII – Expoziție realizată cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la publicarea primei enciclopedii românești – Enciclopedia Română (Sibiu, 1898), tipărită la inițiativa ASTRA. (Holul BJA – Etajul I).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
Expoziția „Din comorile etnografice ale Munteniei”. Vernisajul va avea loc, în data de 20 septembrie, orele 11.00, la Muzeul Județean Teoharie Antonescu, Giurgiu. Evenimentul este organizat împreună cu Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul Județean Giurgiu.
Expoziția temporară „Motive decorative în arta plastică”. Donația Daniela Frumușelu.
Expoziție „Sate model. Dioști-Antonești” – în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.
Expoziție „Portul tradițional bănățean” – Expoziție temporară organizată în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, Colecția etnografică – Marius Matei.
Expoziție de artă contemporană – Drum sacru – de Alina Vuxanovici.
Expoziție „Din comoara zonei etnografice Vlașca”. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul „Teoharie Antonescu” Giurgiu.
Expoziție „Marama românească – frumusețe și decor”. Expoziție de marame din patrimoniul Muzeului Golești. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Național Bran.
Expoziția „Simbolistica motivului viță-de-vie în arta românească populară”. Expoziție organizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel. (Secția de Etnografie a Muzeului Municipal Câmpulung, iulie-decembrie).
Expoziția temporară „Constelații românești tradiționale”, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare. (Proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) – iulie-septembrie.
Expoziție temporară „Ia românească”.
Expoziția temporară „Tadeusz Kościuszko – Prețul libertății”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București (mai-septembrie).
Expoziție temporară „Universul copilăriei de altădată”, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.
Expoziție temporară „Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român”, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ”.
Expoziția „Bolnița banului Radu Golescu”.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00-17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.
Expoziţia „Flori de mină – Comorile adâncurilor” (sediul central, Corpul B/str. Armand Călinescu, nr. 44).
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00.
Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00.
Muzeul Sportului Argeşean „Campionii” (sediul central, Corpul B/str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor).
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00.
Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00.
Lapidarium (sediul central, Corpul B, str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni-duminică: 09.00-19.00.
Casa Memorială „Dinu Lipatti” (comuna Leordeni, sat Ciolcești, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00.
Cetatea Poenari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)
Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare.
Activități organizate de MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
Galeria Națională de Artă Naivă, expoziția temporară „Imagini din nevăzut”, a artistului vizual, Lavinia Elena Vieru.
Galeria Națională de Artă Naivă, expoziție dedicată Cupei Mondiale de Rugby 2023.
„Exponatul lunii”, lucrarea de pictură „Tânără romană”, semnată Leon Goldstein.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.