Astăzi, 25 noiembrie, lumea marchează ”Ziua de luptă împotriva violențelor asupra femeilor”. E un subiect pe care eu chiar nu vreau să îl ocolesc și nu avem voie să îl ocolim.
În ultimii ani, în România, legislația a fost modificată în bine! Am reușit să introducem brățările electronice pentru agresori, ordinele de protecție… Toate aceste măsuri au reușit să mărească siguranța femeilor în România.
Însă numărul de agresiuni rămâne amețitor de mare: numai în 2021, 69 de femei au murit în urma violenței domestice!
Anul acesta, în primele 9 luni, vorbim despre aproximativ 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică. Din care în 41.000 de cazuri este vorba despre fapte penale!
Au fost emise circa 15.000 de ordine de protecție.
Și nu este de acceptat că „acasă”, locul care ar trebui să fie cel mai sigur, să ajungă arena în care se dau pumni, lovituri cauzatoare de moarte sau în care violența psihică atinge cote din cele mai înalte.
La Parlament, noi putem să schimbăm legile. Dar să știți că mentalitățile sunt cele care trebuie care schimbate, iar ele se schimbă mai greu. Antecamera violenței domestice este mentalitatea „femeia la cratiță”.
Asta nu este o vorbă în vânt: româncele sunt pe primul loc la nivel european la munca casnică!
E nevoie de acțiuni pentru combaterea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, împotriva fetelor.
Tocmai de aceea, dați-mi voie să felicit demersul ambasadelor de la București care au semnat o declarație comună privind violența împotriva femeilor.
Precum și marșurile organizate de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (VIF) în București și în întreaga țară pentru a marca 25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.