„Vă mulțumesc tuturor pentru prezența la acest eveniment și mulțumesc și partenerilor care au fost alături de Senat în acest demers: Biblioteca Națională a României, Muzeul Ororilor Comunismului din România și Muzeul Municipiului București.
Ne gândim astăzi la omul Ionel Brătianu.
Dar onorăm prin această expoziție liderul politic care a condus țara în vreme de război, figura istorică legată de Marea Unire, care a făcut din PNL formațiunea reformatoare care a susținut votul universal și reforma agrară.
Ceea ce a lăsat el în urmă ne dă o dimensiune asupra întinderii istoriei PNL, cu multele realizări ale liberalismului care ne obligă foarte mult.
Văzând istoria liberalismului românesc, pe cea a Brătienilor, ne dăm seama cât de mare nevoie a avut România în ultimii 200 de ani de un mare partid politic reformator și cât de important a fost faptul că acest partid a susținut ideile liberale.
Care a fost secretul Brătienilor? În primul rând, Ionel Brătianu și tatăl său, Ion Brătianu, au ales mereu stabilitatea guvernării în perioadele grele și de la ei am învățat și noi să facem la fel!
Nu a existat în România nicio formulă de guvernare care să fi livrat rezultate dacă PNL nu a fost o parte esențială din majoritate. Era valabil pe vremea lui Brătianu și este valabil și acum. Marea majoritate a reformelor s-au realizat când Premierul României a fost din partea PNL!
Liberalii au fost mereu, din 1990 și până acum, promotorii integrării europene și euro-atlantice. Și, pentru viitor, PNL este partidul care are pe agendă cele mai clare obiective de dezvoltare pentru țară: după ridicarea MCV, accederea în OECD, mergând către spațiul Schengen.
Există o amprentă liberală în chestiuni foarte importante, precum integritatea în funcțiile publice sau refacerea legilor justiției.
În domeniul politicilor economice, prin tot ce a însemnat accentul pus pe investiții sau transformarea respectului pentru antreprenori în principiu de bază la guvernării.
Și plănuim multe alte reforme, de la cea a educației până la stabilirea echilibrului de gen!
Așa cum aminteam și la 24 mai – Ziua PNL – anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la începutul marii guvernări liberale conduse de Brătianu. Aceasta a însemnat o perioadă de stabilitate, de responsabilitate la guvernare și a intrat în istorie ca decada brătienistă.
Ca și atunci, România are nevoie acum de o perioadă de reforme gândite și implementate cu coerență, pe care PNL poate să le livreze!”
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.