În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la Ora de Vară şi revenirea la Timpul Legal Român, ora 04.00 devenind ora 03.00.

Ziua de 30 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Prin introducerea Orei de Vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.

Primii care au introdus Ora de Vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie-1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus Ora de Vară tot în 1916 (între 21 mai-16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La 31 martie 1918, Ora de Vară a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

O directivă europeană din 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la Ora de Vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră pe 30 octombrie 2022, la ora 01:00 UTC. Deoarece Europa se întinde pe mai multe fusuri orare, schimbarea are loc la ore locale diferite.

UE a propus renunțarea la schimbarea orei, dar țările nu au căzut de acord.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.