Biserica Ortodoxă îl sărbătorește, în data de 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sau Sfântul Dumitru, cum este cunoscut în popor. Dregător al cetății Tesalonicului, a primit cunună mucenicească în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284-311), fiind martirizat pentru mărturisirea de a fi creștin.

Prețuit în mod deosebit de către credincioșii greci din Tesalonic, oraș care adăpostește sfintele sale moaște în biserica cu hramul Sfântului Dimitrie, ocrotitorul metropolei, Sfântul Dumitru este iubit în toată lumea ortodoxă, datorită mijlocirii și minunilor sale.

Peste un sfert de milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de sărbătoarea lui fiind legate numeroase tradiții și obiceiuri, precum Focul lui Sumedru, dar și procesiuni și pelerinaje la biserici și mânăstiri din țară. Cel mai cunoscut este pelerinajul ce are loc în aceste zile la Patriarhia Română, unde este cinstit și protectorul Bucureștiului, Sfântul Dimitrie cel Nou, a cărui prăznuire are loc în data de 27 octombrie.

La mulți ani, cu sănătate și bucurii, tuturor celor ce astăzi și mâine își serbează onomastica!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.