Este o comună din județul Argeș, formată din satele Arefu, Căpățânenii-Pământeni (reședința) și Căpățânenii-Ungureni.

În Arefu avem ocazia să vedem o mulțime de lucruri care ne taie răsuflarea și despre care știu chiar și foarte mulți străini. Oamenii locului se fălesc cu renumitele obiective turistice care atrag anual zeci de mii de vizitatori atât din țară, cât și din străinătate.

Despre obiectivele turistice ale acestei comune se poate povesti îndelung, însă astăzi readuc în fața dumneavoastră unele dintre cele mai importante și renumite obiective pe care județul nostru, prin comuna Arefu, le are.

  • Cu sufletul plin de emoție, spun că în această comună se găsește renumitul ansamblul al Cetății Poenari, monument istoric de interes național.

Cetatea Poenari, o încântătoare fortăreață medievală, este situată pe un vârf de munte în județul nostru. Drumul de munte, peisajul și frumusețea cetății merită efortul depus pentru urcarea celor 1.480 de trepte ca să puteți vizita ruinele Cetății Poenari.

Cetatea a fost reședința lui Vlad Țepeș, construită să-i servească drept fortăreață împotriva turcilor ce-l atacau. Cetatea Poenari a fost ultimul refugiu al domnitorului înainte ca acesta să plece din Transilvania.

În prezent, ruinele cetății sunt amenajate ca obiectiv turistic, de-a lungul lor fiind montate elemente de siguranță precum balustrade și trepte.

Noaptea, cetatea este iluminată și poate fi observată de jos ca un vârf aprins al stâncii pe care este construită.

Priveliștea este fermecătoare, alcătuită vara din verdele crud al pădurilor bogate care înconjoară cetatea, iar toamna, când frunzele “ruginesc” dau naștere unor nuanțe ce fac an de an subiectul a zeci de mii de fotografii.

  • Un alt obiectiv turistic renumit, de altfel, și el în întreaga lume și care este inclus în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monument de interes local, este monumentul „Energia”, cunoscut sub numele de “Omul de Fier” de lângă Barajul Vidraru, clasificat ca monument de for public.

Vorbim despre o statuie de bronz, înaltă de 10 metri, portretizându-l pe titanul Prometeu ce ține în mână un fulger, și anume electricitatea.

Această statuie poartă denumirea și de Monumentul Electricității, cele două fulgere prinse în mâinile sale reprezentând puterea venită din energia electrică. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, fiind realizat de sculptorul Constantin Popovici în anul 1965.

Statuia este una extrem de reușită și trebuie să recunoaștem că aceasta atrage anual mii de turiști care sunt curioși să vadă cum arată înalta statuie de la Barajul Vidraru.

  • Lacul Vidraru, situat de-a lungul Transfăgărășanului, între versanții Pleașa și Vidraru, construit între 1960-1966, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor, este acum un loc excelent și pentru recreere, turism și sporturi.

Barajul Vidraru se situa la data finalizării, măsurat la înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume. Mii de oameni au forat galerii subterane lungi de 42 km, s-a escavat 1 milion mc de rocă subterană, s-au turnat aproape 1 milion mc de beton, iar sacrificiile au fost incomensurabile.

  • Tot în Arefu se pot vizita și Peșterile de la Piscu Negru, peșteri ce sunt și ele monumente ale naturii, cu dimensiuni cuprinse între 165 și 348 metri. Peșterile de la Piscu Negru sunt cunoscute în principiu speologilor, dar faptul că au fost incluse într-o arie protejată de interes național, pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, județul Argeș, este semnul de certitudine că sunt interesante, speciale și că merită să faci efortul de a le cunoaște.
  • Un alt obiectiv turistic al comunei, clasificat și el ca monument memorial sau funerar, este Casa George Stephănescu, aflată în satul Căpățânenii-Ungureni, la numărul 164.

Despre fiecare dintre aceste obiective putem discuta îndelung și numai la modul superlativ, însă vă las pe dumneavoastră să descoperiți aceste „minuni” ale comunei Arefu.

Vă invit, așadar, să vizitați cu încredere comuna Arefu din județul Argeș, care are foarte multe de arătat și ai cărei oameni cu suflet cald ne primesc de fiecare dată cu brațele deschise!

Marius Nicolaescu, vicepreşedinte C.J. Argeş

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.