„Eminescu e atât de profund şi neseparabil parte a noastră, a simţirii şi istoriei româneşti, a subconştientului colectiv (C.G. Jung), a culturii noastre de adâncime (J. Galtung), îi datorăm, conştienţi sau nu de acest lucru, atât de mult, de la atitudini de relevanţă panromânească la sintagme pe care le folosim zilnic, că el este în acelaşi timp mit şi frate mai mare, monument şi coleg de bancă, învăţător (subliniez conotaţia christică a termenului) şi părtaş al fiecăruia în lumea aşa cum este.

Dar, de o sută treizeci de ani, Eminescu a revenit în lumea-i de lumină, lăsându-ne mai bogaţi şi mai puternici cu un Eminescu!

Pentru că bogat şi puternic este un popor care a zămislit un Eminescu, un popor pe care Eminescu l-a iubit ca nimeni altcineva şi pentru care a lucrat, supraomeneşte, Eminescu! Poporul român – şi punctum! – chiar dacă, mai în treacăt sau mai cu insistenţă, i s-au atribuit/a fost revendicat de multe alte etnii, ba chiar a fost „bănuit” de „legături extraterestre”, ceea ce, poetic vorbind, i se potriveşte…” – Acad. Gheorghe Păun, material publicat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. (https://uzp.org.ro/…/2019/eminescu-130-acad-gheorghe-paun/).

Academicianul Gheorghe Păun (n. 6 decembrie 1950, Cicănești, Argeș) a iniţiat şi s-a ocupat de ridicarea la Curtea de Argeş a unui monument Mihai Eminescu, dezvelit în iunie 2019.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.