Abordat pe tema consumului de droguri de către tineri la tot felul de festivaluri care de care mai electronice şi mai „de succes”, care s-au lăsat în acest an şi cu câteva decese, reputatul cardiolog piteştean a ţinut să facă următoarele precizări: „Sunt droguri puternice şi ilegale precum cocaina sau Ecstasy care pot da chiar infarct! Şi vorbim aici la vârste fragede, pentru că în cazul lor nu se poate spune de ateroscleroză, care se formează în timp, la o vârstă… Este o situaţie foarte, foarte serioasă, apar spasme pe coronare care produc infarctul.
Trebuie mare atenţie! Eu cred că ţara noastră nu este pregătită pentru acest fenomen, deşi au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. Cum, de asemenea, nu este pregătită nici pentru LGBT şi altele… Deşi suntem de peste 30 ani în lumea ţărilor dezvoltate, ne-am dorit democraţie, încă nu ştim ceea ce înseamnă acest cuvânt. Democraţie înseamnă să acceptăm o libertate mai mare decât erau unii obişnuiţi. Şi consumul de droguri este – până la urmă – o libertate de a alege aşa ceva. Sigur că la minori acest lucru trebuie avizat de părinţi ş.a.m.d.
Există şi droguri uşoare, dar cele puternice sunt I-LE-GA-LE şi pot avea repercusiuni. În primul rând asupra sistemului nervos: se produce infarctul, se pot produce vărsături, simptome digestive mai ales prin sevraj. Se produce o dependenţă, care îi face pe oamenii ăştia cu greu să se mai reinsereze în societate. Mai grav e că drogurile astea produc bani pentru furnizori, pentru reţele. Orbiţi de câştig, aceştia nu mai ţin seama că fac rău unor tineri nevinovaţi – până la umă, nesupravegheaţi de părinţi, cu bunici mai puţin exigenţi – sunt cazuri şi cazuri.
Sunt persoane vulnerabile, pentru că aceşti tineri sunt mulţi dintre ei nevinovaţi. Una e ca o persoană matură de 40-50 ani să ia un drog uşor, şi alta e situaţia când un elev minor, care mai e şi sub efectul schimbărilor hormonale, să devină consumator de substanţe periculoase. Trebuie făcut mai mult pentru aceşti tineri, să nu se lase prinşi în această capcană a drogurilor”.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.