Ca urmare a avertizărilor meteorologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administratia Naţională de Meteorologie RA, precum și a prognozelor hidrometeorologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, astăzi, la ora 11.00, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), constituit la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și prezidat de ministrul Tánczos Barna.

Meteorologii informează că instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50-90 l/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75-90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

Din punct de vedere hidrologic, fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Administrația Națională Apele Române a dispus structurilor din teritoriu intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formațiilor de intervenție și pregătirea materialelor și echipamentelor din stocurile de apărare.

Au fost verificate rezervele de volum de atenuare și au fost dispuse măsuri de pregolire în acumularile din bazinele hidrografice Jiu (Valea de Pești-HD), Olt (Gura Râului-SB și Săcele Turlung-BV), Argeș-Vedea (Golești). În funcție de evoluția evenimentelor, se vor adapta programele de exploatare, în coordonare cu Hidroelectrica.

Se vor recomandă autorităților locale și populației să respecte indicațiile IGSU/IJSU și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.