Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, a organizat Concursul județean de creație literară „Bucuriile Copilăriei” – ediţia a VII-a, la Școala Gimnazială „Gabriel Marinescu” Tigveni – Structura Bîrsești.
Activitatea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Argeș, CAEJ, anul şcolar 2021-2022, semestrul II, în parteneriat cu școlile din localitățile Valea Danului și Albești și cu G.P.N. „Căsuța cu Povești” din Curtea de Argeș.
Concursul județean de creație literară și interpretare poezie cu participare indirectă (recitare poezii cu tema copilăriei/redactare eseu cu tema copilăriei) și directă (recitare poezii, școala gazdă) face parte din cadrul Proiectul educativ judeţean de de dezvoltare personală a elevilor „Bucuriile Copilăriei” şi a fost realizat din dorinţa de a promova şi de a pune în valoare, prin intermediul elevilor, talentul literar-creativ, cultura, tradiţiile, obiceiurile şi valorile religioase creștine din zona Argeșului.
Scopul proiectului a fost acela de a identifica, stimula și valorifica potențialul creativ al școlarilor prin intermediul creațiilor literare, de a cultiva și menține interesul pentru păstrarea și transmiterea obiceiurilor și tradițiilor creștine specifice românilor.
La acest concurs s-au înscris peste 200 de elevi talentați din școlile argeșene Bîrsești, Tigveni, Cepari, Cicănești, Corbeni, Albești, Sălătrucu, Valea Danului, Mușătești, Curtea de Argeş – Școala „Basarab I”, CSEI Marina – 11 școli, îndrumați de dascăli inimoși. Profesorii participanți, îndrumători ai elevilor au fost în număr de 40. Lucrările elevilor s-au jurizat pe grupe de vârstă, pentru fiecare secțiune – clasele primare, gimnaziale și preșcolari, copii cu CES.
Școala organizatoare, gazda evenimentului, a oferit oaspeților un program artistic pregătit de elevi, îndrumați de educatorii, învățătorii și profesorii Școlii „Gabriel Marinescu” Tigveni. Elevii mici și mari au recitat versuri în care au surprins fiorul vârstei inocenței, au cântat, au interpretat scenete. Momentele artistice au prilejuit invitaților (printre care s-au aflat primarul localității, Constantin Smeu și viceprimarul Vasile Filip, alături de preoții comunității, Ovidiu Budescu și Beniamin Sabie, dar și de reprezentatul protopopiatului, Alexandru State) rememorarea copilăriei, leagănul în care ne odihnim sufletul, noi, adulții, apăsați de greutățile vieții.
Finalul evenimentului a fost deosebit, prin evoluția Grupului vocal-instrumental „Topologul”, condus de Maria-Mădălina Lupu, elevă a C.N. „Dinu Lipatti” Pitești și de preotul Bogdan Lupu, grup din care fac parte foști și actuali elevi ai Școlii Tigveni. A fost un moment de folclor autentic care ne-a purtat în lumea Ciulendrei și nu numai. S-au auzit melodii la cobză, nai, fluiere, chitare, acompaniate la țambal de elevul Şcolii Bîrsești, Ionuț Lupu. S-au primit compuneri și înregistrări cu recitări în care elevii școlilor participante au pus frânturi de suflet și candoare.
Concursul a fost coordonat de doamnele profesoare Emilia-Mihaela Dumitrescu, director al Școlii Gimnaziale „Gabriel Marinescu” Tigveni, profesor pentru învățământul preșcolar, Maria-Ramona Ciolpan, G.P.N. „Căsuța cu Povești” Curtea de Argeș și profesor Elena Ilina, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului, alături de părintele Dan-Florin Obrocea, consilier al Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul și părintele Vasile-Cornel Ilina, coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.
Activitatea educativă de miercuri întărește legătura și dragostea de frumusețea locurilor natale, pentru „gura de rai” în care este situată Școala Tigveni, dar și celelalte școli participante, ca elemente definitorii ale copilăriei ocrotite de părinți și bunici.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.