Deși suntem la început de an, respectiv 2022, pentru unii dintre directorii de instituții școlare se încheie mandatul funcției de director, urmând ca de luni (n.r. – 17.01.2022) aceștia să fie înlocuiți de către noii directori validați de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș. Astfel că POLITIKIA.ro a făcut o incursiune prin rândul școlilor marcate de aceste schimbări cu dorința de a vedea cu ce realizări se pot mândri sau nu actualele conduceri, peste câteva zile „foste”.

Astăzi ne vom opri atenția asupra Școlii Gimnaziale Nr. 1 Corbeni și vă vom prezenta și dumneavoastră în cele ce urmează interviul acordat de conducerea acestei instituții, respectiv doamna director, prof. Sorina Elena Ureche și doamna director adjunct, prof. Rodica Mihaela Ilina.

Bună ziua! Vă mulțumim că ați fost de acord să ne alocați această oră pentru realizarea interviului. După cum bine știm, sunteți pe final de mandat, în câteva zile urmează să predați ștafeta noii conduceri. Puteți să ne spuneți cum ați descrie acestă etapă?

Bună ziua, dumneavoastră și cititorilor site-ului POLITIKIA! Într-adevăr, mandatul nostru se încheie pe 17.01.2022. Deși am condus această instituție având un număr de 605 elevi și preșcolari pentru doar 4 luni de zile, septembrie 2021-ianuarie 2022, am încercat să ne îndeplinim cât mai bine obiectivele propuse. Nu a fost ușor, dar nici imposibil, mai ales atunci când ai ca țintă clară interesul superior al copilului.

Cu ce obiective ați pornit mandatul?

Am plecat de la premisa că pentru a reuși să obții cele mai bune performanțe în rândul elevilor, trebuie să încerci să oferi servicii educaționale de calitate, într-un mediu atractiv, reconfortant și de siguranță maximă. Astfel că obiectivele noastre au gravitat în jurul elevilor și ale cadrelor didactice realizând următoarele investiții: dotarea tuturor celor 32 săli de clasă cu monitoare și calculatoare cu cameră web; dotarea sălilor de sport cu materiale necesare unei bune desfașurări a activităților de educație fizică și sport; dotarea GPN-urilor cu jucării și materiale aferente activităților specifice preșcolarilor; achiziționarea unei toalete ecologice pentru GPN Corbeni; realizarea prizelor de împământare la Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni, Școala Gimnazială „Prof. Dr. Vasile Vasilescu” și Școala cu clasele I-IV Oeștii-Pământeni, parchetarea sălilor de clasă de la GPN Oeștii-Pământeni și Școala cu clasele I-IV Oești-Pământeni; achiziționarea perdelelor și a draperiilor pentru sălile de clasă, acolo unde au fost necesare.

De asemenea, au fost întreprinse o serie de acțiuni de recondiționare și renovare a băncilor și scaunelor, a scărilor, ușilor, a balustradei, a soclului și s-a înlocuit plinta în sălile de clasă în structura Școlii Gimnaziale „Prof. Dr. Vasile Vasilescu”. Totodată s-a zugrăvit, vopsit, rașchetat și lăcuit parchetul pentru sala de clasă a V-a A de la Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni și s-a dotat cu mobilier nou. La GPN Corbeni au fost renovate scările, balustrada și copertina, s-a placat cu gresie și s-a zugravit centrala termică.

A fost reparat acoperișul de la Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni. S-au efectuat lucrări de reabilitare a tavanelor de la GPN Oești, iar cu ajutorul Primăriei și al Consiliului Local Corbeni s-au realizat lucrările de izolare termică a Şcolii cu clasele I-IV Oeștii-Pământeni pentru eficientizarea consumului de energie termică.

Deși traversăm o perioadă dificilă cauzată de contextul pandemic, din câte se poate observa, școala beneficiază de foarte multe dotări. Ați reușit să obțineți și alte surse externe de finanțare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse?

Da! Și la acest capitol putem spune că ne-am descurcat foarte bine. Am reușit să obținem donații care să ne permită să utilăm sălile de clasă cu 24 de table magnetice şi o imprimantă pentru Grădinița cu Program Normal Oești. A fost făcută o donație de carte de la domnul Anton Stelian, un alt temerar care și-a așternut experiența în filele cărții „Turul României pe jos”, iar cu ocazia Sărbatorilor de Iarnă, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Corbeni, am oferit cadouri tuturor celor 605 elevi și preșcolari ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Corbeni și structurilor acesteia.

Să nu uităm că şi Consiliul Județean, prin Programul „Primul ghiozdan”, în vederea prevenirii abandonului școlar, a oferit ghiozdane și rechizite preșcolarilor din grupele pregătitoare ale unității noastre de învățământ.

De la Fundația CID Romania am primit o donație care a constat în 138 de cadouri pentru preșcolarii GPN-urilor comunei Corbeni.

Tot în perioada Sărbătorilor de Iarnă am mai obținut o sponsorizare care a făcut posibilă acordarea unor mici cadouri personalului didactic, auxiliar și nedidactic al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Corbeni și structurilor acesteia, în semn de recunostință pentru munca depusă.

Într-adevăr, aveți foarte multe realizări cu care vă puteți mândri, dar pentru a reuși toate aceste lucruri, care a fost strategia pe care ați abordat-o?

Nu credem că am abordat o strategie complicată, dimpotrivă, am ales calea cea mai simplă, adică am eficientizat, în primul rând, comunicarea în echipa director-director adjunct, mai apoi am clădit o relație deschisă de parteneriat între Primărie, Consiliul Local, părinți și alți actori locali implicaţi în comunitate. Astfel, prin urmărirea aceluiași scop, am reușit să obținem rezultate fructuoase.

Primăria, prin sprijinul permanent al domnului primar Nicolae Dinică și al Consilului Local Corbeni, a dispus mișcarea lucrurilor în direcția cea mai bună, fiind atentă la nevoile școlii, respectiv ale beneficiarului direct, elevul. Pe de altă parte, părinții au înțeles faptul că este foarte important să fie implicați activ în relația cu școala și din acest fapt au rezultat bazele unei asociații pe care părinții și-au dorit să o înființeze. În altă ordine de idei, am reușit să obținem liantul dintre școală și comunitate!

Această strategie poate fi definită drept o „rețetă” de success?

Credem că, mai de grabă, am putea să o denumim „strategia bunului simț”. Vedeți dumneavoastră, noi, școala, nu trebuie să fim numai un loc unde elevul intră pentru a primi informații. Noi suntem mai mult decât atât sau ar trebui să fim! Suntem șlefuitori de caractere, lucrăm cu suflete… cu suflete fragile, în care trebuie să fim foarte atenți ce imprimăm, de la cunoştințe până la repere de conduită, pentru a reuși să dăm societății generații frumos conturate.

Aveți proiecte în curs de desfășurare sau, mai bine zis, ce proiecte lăsați moștenire noii conduceri?

La acest moment putem vorbi despre următoarele proiecte în colaborare cu Primăria Corbeni: s-a executat în proporție de 80% construcția prevăzută în cadrul proiectului „Împrejmuire curte Școala Gimnazială Prof. Dr. Vasile Vasilescu”; s-a depus cererea de finanțare și s-a aprobat cu 100 de puncte proiectul „Dotarea unităților de învățământ din Comuna Corbeni cu dispozitive și echipamente de protecție necesare prevenirii răspândirii infectării cu virusul SARS-COV 2”, Axa prioritară 9 din POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), Obiectivul specific 9.1 – Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19; s-a depus cererea de finanțare pentru proiectul pe fonduri europene „Achiziția de echipamente IT de tip tablete pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line pentru dotarea unităților de învățământ din comuna Corbeni, județul Argeș”.

Totodată, în vederea participării la Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ cu proiectul „CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CORBENI ȘI LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ PROF. DR. VASILE VASILESCU OEȘTI, COMUNA CORBENI, JUDEȚUL ARGEȘ”, până la acest moment s-au realizat Expertiza tehnică, completare Cadastru, Ridicări topografice, Studiu geotehnic și DALI.

De asemenea, unitatea noastră de învățământ a fost înscrisă pe platforma HartaEdu, în vederea obținerii a trei table interactive și a 15 tablete pentru buna desfășurare a procesului instructiv-educativ.

Noi vă mulţumim pentru timpul acordat și vă invităm, dacă doriți, să transmiteți un mesaj tuturor cititorilor noştri.

În încheiere dorim să ne exprimăm recunoștința față de domnul primar al comunei Corbeni, Nicolae Dinică, care ne-a sprijinit în toate demersurile noastre, către Consilul Local al comunei Corbeni, pentru disponibilitatea de care a dat dovadă și pentru atenția acordată nevoilor școlii și, de asemenea, dorim să le mulțumim părinților pentru implicarea activă de care au dat dovadă în această perioadă, elevilor pentru că datorită solicitărilor lor am reușit să luăm cele mai bune decizii în ceea ce-i privește și, nu în ultimul rând, cadrelor didactice, personalului auxiliar și nedidactic pentru înțelegere și cooperare și agenților economici care au oferit cadouri copiilor, cât și cadrelor didactice. Vă dorim tuturor un an plin cu sănătate, liniște și realizări frumoase. Urăm şi noii conduceri mult succes și realizări fructuoase în continuare!

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.