Boier român ajuns în secolul 21, ca descendent dintr-un arbore genealogic multisecular, Constantin (XI) Bălăceanu-Stolnici a trecut în lumea drepților la scurt timp după atingerea centenarului.
Având conștiința vie a meleagurilor argeșene, Academicianul și-a adăugat cu mândrie la numele său particula care reprezintă moșia sa de la țară.
Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost profesor universitar pe viață, mentor, neurolog, psihiatru, geriatru, antropolog, neuroteolog, epitrop, ctitor al neurociberneticii, ecologist, sportiv pasionat etc.
Un reper pentru civilizația politică, Domnia-Sa spunea: „Confruntarea dintre partide, într-o democrație reală, trebuie să se desfășoare decent și să nu afecteze interesele naționale”.
Doctorul Bălăceanu a fost caracterizat ca “om de cultură pe măsura titlului academic”, “conștiința unei aristocrații spirituale”, “un model luminos de dascăl”, “un colos al științei, culturii și medicinei”, “un artist al vindecării și apărător al patrimoniului istoric”, “o noblețe a medicinei”, “un promotor al școlii medicale românești și al învățământului superior privat”, “un cărturar de elită”, “aristocratul științei și culturii românești”, “un model de omenie”.
Am avut onoarea să îl cunosc în urmă cu două decenii și, consecutiv, să acord modesta mea contribuție științifică la evenimentul anual de antropologie medicală de la Academia Română.
Sit tibi terra levis!
Conf. dr. Adrian TASE
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.