În anul 2022, fusese avansat la gradul de general-maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Catedrala Sfinții “Petru și Pavel” din Mioveni. Înmormântarea va avea loc miercuri.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Născut pe 3 iunie 1915 la Mioveni, Constantin I. Năstase a avut o poveste de viață impresionantă. A absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a primit diploma de învățător în Pitești.

A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Răsărit, din iunie 1941 până în 1944. Ca ofițer de rezervă al Armatei Române, a participat în cadrul Regimentului 19 Infanterie Caracal la Bătălia de la Odessa (1941) și la Bătălia de la Stalingrad (1942-’43). A scăpat cu viață de la Stalingrad și a mărșăluit mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40 grade C. După 75 de zile de marș a ajuns în România, unde a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova.

După absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.

Începând cu 12 septembrie 1970, prin grija și eforturile depuse de Constantin Năstase, Cula Racovița găzduiește Muzeul Etnografic din Mioveni, acesta fiind amenajat pe următoarea structură: îndeletniciri, obiecte de artă, port popular, ceramică, elemente de artă populară, arme, mărturii religioase, unelte de tâmplărie și dogărie, toate secțiile însumând peste 800 de obiecte și exponate.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.