Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită atât pentru credincioșii argeșeni, cât și pentru toți ortodocșii din România, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filoteea. Cu această ocazie, Noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Arges și-a sărbătorit hramul.
Foarte mulți pelerini au participat în această dimineață la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhii au săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii catedralei trecuți la Domnul.
Spre deosebire de anii precedenți, în această dimineață, Racla cu sfintele moaște a fost scoasă în pridvorul bisericii fiind așezată într-un baldachin de lemn special realizat pentru acest eveniment.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a evidențiat ajutorul pe care Sfântulița de la Argeș l-a acordat permanent celor care au ajuns să se închine la sfintele sale moaște. Ierarhul a mulțumit credincioșilor veniți la Curtea de Argeș pentru răbdare și pentru dragostea pe care o au față de Sfânta Muceniță Filoteea.
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a prezentat cele mai importante aspecte legate de viața Sfintei Mucenițe Filoteea.
Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a vorbit despre dragostea Sfintei Mucenițe Filoteea pentru Dumnezeu și oameni.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat Eparhiei, domnul Liviu Mușat – director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, a primit din partea Chiriarhului Argeșean, medalia creștin-ortodoxă „Sf. Ierarh Iachint de Vicina”. Acesta a făcut demersurile necesare pentru obținerea finanțării necesare în implementarea proiectului de restaurare a Palatului Arhiepiscopal, a bisericii de lemn și a altor obiective din Ansamblul Vechii Catedrale Arhiepiscopale, ctitoria Domnitorului Sfânt Neagoe Vodă Basarab. Tot în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat în proiectul de restaurare amintit, doamna Mirela Tache a primit medalia creștin-ortodoxă „Sf. Mc. Filoteea”.
De asemenea, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a primit o plachetă de onoare pentru activitatea desfășurată în salvarea patrimoniului bisericesc din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului.
La Racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteea, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Vremea nefavorabilă nu a fost un impediment pentru aceștia, toți considerând că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu.
Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit astăzi pelerinilor mâncare caldă, covrigi, ceai și cafea.
Tot astăzi, Corul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș a prezentat un frumos program de colinde.
Cinstitele moaşte ale Sfintei Mucenițe Filoteea se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 627 de ani! Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893, când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în Bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș.
În timpul Primului Război Mondial, pentru a fi protejate, au fost duse la Mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În anul 2018, la împlinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfinţită Noua Catedrală Arhiepiscopală şi, cu această ocazie, moaştele au fost aşezate definitiv în interiorul bisericii.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Foto: Cristi Gheorghe.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.