Descrierea elementelor traseului utilitar-aplicativ:

SĂRITURA ÎN LUNGIME

De la linia de start, la semnalul evaluatorului, se execută două sărituri în lungime, succesive, de pe loc, cu elan cu desprindere de pe ambele picioare şi aterizare pe ambele picioare.

– Pentru candidații la liceul militar, lungimea cumulată a celor două sărituri trebuie să fie de minimum 3,30 m.
– Pentru ceilalți candidați, lungimea cumulată a celor două sărituri trebuie să fie de minimum 3,80 m.

Pentru neîndeplinirea baremului minimal al lungimii cumulate, se aplică o penalizare de 2 secunde pentru fiecare 10 cm neîndepliniţi.

ARUNCAREA MINGILOR LA ŢINTĂ

De la linia de aruncare, marcată pe sol la o distanţă de 20 de metri de poarta de handbal, se aruncă patru mingi diferite (oină, handbal, baschet şi volei), prin procedeul azvârlire – cu o singură mână, de deasupra umărului, ordinea de aruncare fiind aleatorie. Mingea trebuie să intre în poartă sau să atingă bara, cu condiţia să nu fi atins solul la o distanţă mai mică de 7 m faţă de linia de aruncare.

Pentru fiecare execuţie incorectă, din cele 4, se aplică o penalizare de 2 secunde pentru fiecare aruncare incorectă.

FLOTĂRI

Se execută flotările din poziţia iniţială – sprijin culcat facial, pe ambele braţe, cu sprijin pe palme şi pe vârful picioarelor, corpul, braţele şi picioarele întinse, umerii deasupra încheieturii mâinilor, privirea înainte. Se execută flexii ale braţelor pe antebraţe, până ce acestea fac între ele un unghi de 90 grade şi apoi se revine în poziţia iniţială, prin întinderea completă a braţelor, corpul rămânând permanent întins.

– Candidații pentru unitățile de învățământ liceal militar trebuie să execute minimum 6 flotări corecte din 12.
– Candidații pentru celelalte categorii de personal militar trebuie să execute minimum 8 flotări corecte din 14.

Pentru fiecare flotare neexecutată se aplică 3 secunde penalizare. În cazul în care candidații nu execută numărul minim de repetări, aceștia sunt opriți de către evaluator să parcurgă celelalte elemente ale traseului utilitar-aplicativ și sunt declarați „Respins”.

DEPLASAREA ÎN ECHILIBRU PE BĂNCI DE GIMNASTICĂ

Se execută urcarea pe prima bancă aşezată înclinat, se deplasează în echilibru pe banca orizontală şi se coboară pe cea de-a treia, aşezată înclinat.

Candidatii au dreptul la cel mult 3 repetări.

Dacă nicio deplasare nu reuşeşte complet, candidatul va fi declarat “Respins”.

ROSTOGOLIREA ÎNAINTE DIN GHEMUIT ÎN GHEMUIT

Din poziţia stând ghemuit, cu palmele pe sol (saltea) şi capul aşezat între braţe, se execută două rostogoliri consecutive legate, spre înainte, din ghemuit în ghemuit, în timpul cărora spatele ia contact cu solul de la cap spre şezut.

În caz de nereuşită, candidatul va fi declarat “Respins”.

ESCALADAREA UNUI OBSTACOL (FORMAT DINTR-O LADĂ SAU UN CAL DE GIMNASTICĂ).

Se execută escaladarea obstacolului aşezat transversal, cu înălţimea de aprox. 1,30 m, pe direcţia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Candidaţii au dreptul la cel mult 3 repetări.

Dacă nicio escaladare nu reuşeşte complet, candidatul va fi declarat “Respins”.

SĂRITURI ÎN SPAŢII MARCATE

Se execută sărituri de pe loc, de pe ambele picioare şi aterizare pe ambele picioare, în interiorul pătratelor cu latura de 1 metru, numerotate aleatoriu de la 1 la 9, păstrând ordinea crescătoare a numerelor.

Pentru fiecare săritură incorectă se aplică 2 secunde penalizare.

TÂRÂREA PE SUB UN OBSTACOL

Din poziţia culcat facial, se execută deplasarea târâş pe coate şi genunchi, sub un cadru metalic, pe toată lungimea acestuia. Obstacolul este lung de 3 m, lat de 1,20 m şi înalt de 0,60 m.

În caz de nereuşită, candidatul va fi declarat “Respins”.

RIDICAREA ŞI TRANSPORTUL DE GREUTĂŢI

Se ridică două mingi medicinale de 5 kg din dreptul primului jalon şi se transportă simultan, în alergare, printre 5 jaloane dispuse la aproximativ 2 metri unul de celălalt, în zig-zag. Candidații la colegiile naționale militare ridică o singură minge de 5 kg. Apoi sunt aruncate la sol după depăşirea ultimului jalon.

Pentru fiecare jalon neocolit se aplică o penalizare de 2 secunde.

ALERGAREA DE VITEZĂ

Se parcurg 25 de metri prin deplasarea în alergare cu intensitate maximă, până la linia de sosire care marchează finalul traseului, moment în care se oprește cronometrul.

Timpul maxim de execuție a traseului utilitar-aplicativ este de ️1 minut și 50 de secunde.

Candidaţii care nu reuşesc să execute CORECT numărul minim de flotări sau nu reuşesc să ducă la bun sfârşit un alt element al traseului sunt declaraţi „Respins”.

ALERGAREA DE REZISTENȚĂ

Principalul „inamic” al acestei probe este oboseala. De aceea, antrenamentul progresiv este foarte util. Poţi începe cu exerciţii de alergare uşoară, apoi să continui cu exerciţii de alergare cu viteză uniformă, pe o distanţă dată şi într-un timp stabilit, până ajungi la executarea probei pe distanţa şi în baremul fixat pentru categoria de personal pentru care candidezi.

Baremul este următorul:

– 10 minute pentru distanța de 2.000 metri;
– 4 ️minute şi 30 de secunde pentru distanţa de 1.000 metri (numai pentru candidații la COLEGIILE NAȚIONALE MILITARE).

Pentru cronometrare se utilizează cel puțin două cronometre.

Înaintea probei de alergare (ca și în cazul traseului aplicativ), candidaților li se vor prezenta modul și regulile de desfășurare ale acesteia.

Candidații vor avea un timp de încălzire de aproximativ 15 minute înaintea probei.

Startul se dă din poziția ”în picioare”.

Traseul este marcat vizibil, iar candidații vor fi permanent în raza vizuală a evaluatorilor.

Candidații care nu parcurg întreaga distanță vor fi declarați ”Respins”, considerându-se că au abandonat proba.

În situația în care alergarea se desfășoară în condițiile unui teren greu (moale, cu apă, zăpadă etc.) și/sau în condiții meteorologice nefavorabile (ploaie, lapoviță, ninsoare, vânt puternic, caniculă etc.), la propunerea evaluatorilor, se acordă o bonificație de maximum 15 secunde pentru distanța de 1.000 metri și de maximum 30 secunde pentru distanța de 2.000 metri.

Neexecutarea corectă/completă, conform cerințelor, sau omiterea unuia dintre aceste elemente determină eliminarea candidatului.

„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.