Cunoscutul cardiolog piteştean a răspuns astfel la întrebarea pe tema amintită pe care i-a adresat-o Vadim Uţii, realizator POLITIKIA.ro:
„Întotdeauna în medicină există relaţii interdisciplinare, cum sugeraţi dvs., între bolile infecţioase şi cardiologie. Asta s-a văzut şi cu ocazia pandemiei COVID. Ceea ce se întâmplă acum cu rujeola este un fenomen curent în această perioadă a anului.
Din păcate, un obicei rău din pandemie, dezvoltat în timpul acesteia, este opoziţia faţă de vaccinarea curentă cu prima doză. A avut ecou într-un mod neaşteptat la o populaţie de pacienţi cu rujeolă. Şi cred eu că a plecat de la părinţii acestora, ceea ce este cu totul inadecvat. Singurul motiv care cred eu că a putut stârni o oarecare neîncredere în legătură cu vaccinul COVID a fost noutatea. Vaccinul a fost bun şi a luat şi Premiul Nobel!…
În cazul rujeolei nu există nici măcar acest motiv. Vaccinul antirujeolic se administrează de câteva decenii, l-am făcut şi noi când eram copii ş.a.m.d. Intensificarea eforturilor de vaccinare antirujeolică este absolit necesară, iar medicii infecţionişti trebuie să-şi sporească activitatea. Deja este o problemă de sănătate publică, însă este doar o chestiune sezonieră. Trebuie restrânse dimensiunile acestei epidemii de rujeolă ca să nu apară complicaţii. Mai puţin cardiovasculare, dar orice boală infecţioasă poate da şi complicaţii. Fiind vorba despre copii, în general, care sunt organismele cele mai vii şi cu potenţialul cel mai mare de dezvoltare, complicaţiile nu au o rată mare. Asta nu înseamnă să nu depunem toate eforturile pentru a restrânge această epidemie locală!”.
Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.
„Citește, apreciază, distribuie!” – „Read, like, share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.