„Durerea puternică în piept, constrictivă, ca o menghină, apărută brusc, care are o anumită durată, de minim 20 de minute, este atât de impresionantă încât duce pacientul prin anturaj, Salvare, diverse mijloace, direct la spital. Este o durere pe care cu greu o poate suporta cineva şi, în mod inevitabil, se ajunge la o unitate medicală. În cazuri rarisime, am avut şi pacienţi stoici, care au rezistat unor astfel de dureri, au făcut infarctul la domiciliu şi au rămas acasă… Puţini dintre ei au mai supravieţuit, au venit la consultaţie, am depistat retroactiv infarctul şi am luat măsurile care se impuneau.

Şi la femei, durerea este în prim-plan, dar apare mai frecvent şi o senzaţie de dispnee, respiraţie cu greutate, care nu este neapărat materială, este şi pe partea unei panici create de durere. În faţa acestor simptome, sigur că familia singură ia decizia de a duce pacientul la spital. Important este ca prezentarea unui astfel de pacient la secţia de cardiologie, prin intermediul unităţii de primiri urgenţe, să fie foarte rapidă, pentru a se câştiga timp.

Infarctul este ca un incendiu de pădure care arde fibrele musculare miocardice! Cu cât întârziem mai mult, cu atât acestea sunt devastate mai tare, în număr mare, şi chiar dacă se mai fac intervenţii farmacologice cu medicamente de mare performanţă, şi mai ales coronarografia cu montare de stent, şansele se reduc odată cu trecerea timpului. Fiecare minut contează! Odată trecute porţile spitalului, medicii şi asistentele ştiu ce au de făcut şi lucrurile merg, să zicem, impecabil. Problema grea este că urnim pacientul de acasă de-abia după ce a apărut durerea… Dacă stă prea mult acasă cu asemenea durere, şi stopul cardiac, care este o complicaţie redutabilă a infarctului, pate apărea!”, a spus conf. univ. dr. Adrian Tase despre infarctul miocardic, la POLITIKIA.ro.

Rubricile și știrile de sănătate sunt susținute de CATENA – Farmacia Inimii.

„Citește, apreciază, comentează şi distribuie!” – „Read, like, comment and share!”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Politikia.ro.